Lezajlott az első CAMP Sepsiszentgyörgyön

Lezajlott az első CAMP Sepsiszentgyörgyön

Múlt héten a kortárstáncé és a mozgásművészeté volt a főszerep Sepsiszentgyörgyön. Az első alkalommal megszervezett   több mint nyolcvan hazai és külföldi táncos, illetve kortárstánc iránt érdeklődő amatőr vett részt. Három országból tíz oktató tartott mintegy harminc órányi műhelyfoglalkozást, ezen kívül utcai és beltéri performanszokra, szóló eladásokra, szabadtéri filmvetítésekre és dzsesszkoncertre is sor került.

A tábornak Románia minden régiójából volt résztvevője, de Magyarországról, sőt Görögországból is érkeztek az eseményre. A workshopokat hazai és nemzetközi szinten elismert táncosok és oktatók tartották, név szerint Stela Stefou (GR), Arcadie Rusu (RO), Ioana Marchidan (RO), Ladjánszki Márta (HU), Dabóczi Dávid (RO), Góbi Rita (HU), Rusu Andor (HU), Andreea Gavriliu (RO), Luiza Zan (RO), Bordás Attila (RO).A hat nap során mindegyik oktató dolgozott mindegyik csoporttal, így a résztvevők átfogó betekintést nyerhettek a kortárs tánc és mozgásművészet jelenlegi trendjeibe, technikáiba.

Az oktatási tevékenységen túl a hét folyamán minden oktató bemutatott egy performanszot, amelyre az esti órákban a főtér különböző pontjain, illetve a Tamási Áron Színház előcsarnokában került sor. Hétfőn Arcadie Rusu és Ioana Marchidan Lenyomatok (Amprente) című táncelőadását láthattuk, kedden Stella Stefou görögországi táncos mutatott be légi balett-performanszot, szerdán a Magyarországról érkező koreográfus-páros, Ladjánszki Márta és Varaga Zsolt Duett című szabadtéri performanszát követhettük figyelemmel. Csütörtökön Bezsan Noémi és Dabóczi Dávid közös performaszát tekinthettük meg a színház előcsarnokában, pénteken Dabóci Dávid mutatott be szólóprodukciót, szombaton pedig Andreea Gavriliu és Góbi Rita egyéni performanszait nézhettük meg a főtéren. Emellett minden este sor került szabadtéri filmvetítésre, a hét első három napján a főtéri nagy kivetítőn, csütörtökön és pénteken a Szimpla kertben. Itt zajlott pénteken az M-Stúdió közönségtalálkozója is a Tavaszi áldozat című produkciójuk levetítése kapcsán. A szombati nap egyik leglátványosabb mozzanata a főtéren bemutatott FLASHMOB volt, amelyen az egyhetes munka lezárásaként a tábor összes táncosa részt vett.

Fotó: Henning János

A CAMP művészeti vezetője, Bordás Attila szerint a tábor célkitűzése egy szakmai találkozási pont kialakítása volt, és egyben egy országos szintű szakmai űr kitöltése, hiszen hasonló jellegű kezdeményezés Romániában még nem létezik.

„Úgy gondolom, és a visszajelzések is azt erősítik, hogy erre a kezdeményezésre nagy szükség volt. Ez az első kiadás nemcsak hogy eleget tett a résztvevők elvárásainak, hanem jóval felül is múlta azokat, és ennek nagyon örülünk. JövőremárBulgáriából, CsehországbólésSzerbiából isvárunkrésztvevőket. “ –nyilatkozta.

A CAMP szervezője a Kónya Ádám Művelődési Ház (Sepsiszentgyörgy) volt. Partnerei: Tangaj Dance Collectiv, DllFilms, M Stúdió, Linotip – Független Koreográfiai Központ, BIDFF (Bucharest International Dance Film Festival), Famous Art, Szimpla Kert, Tein Teaház, Tamási Áron Színház, Tone TroopersAudiovizuális Egyesület, Székely Mikó Kollégium, Plugor Sándor Művészeti Líceum, Puskás Tivadar Szakközépiskola, Nicolae Colan Általános Iskola, Mamut Copy, Vizualtas Studio.