Leonce és Léna: utoljára a prágai turné előtt

Fotó: Biró István

 

Szerdán, március 20-án este 8 órától láthatja a közönség a Leonce és Léna című előadást, amelyen utoljára kívánhatnak sok sikert a szereplőknek a prágai turné előtt. Tompa Gábor rendezését szombaton és vasárnap, március 23-án és 24-én este 7 órától a prágai Nemzeti Színházban mutatja be a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulata. A prágai turné része a kolozsvári és a prágai társulat 2013-ban megvalósuló előadás-csereprogramjának. Ez utóbbi csere-program részeként kerül sor áprilisban Samuel Beckett: Godot-ra várva című rendkívüli vendégelőadás, amelyet a prágai Nemzeti Színház társulata két alkalommal mutat be a kolozsvári színház nagyszínpadán. 

Georg Büchner drámáját a kolozsvári színház 2011 március 27-én, a Színház Világnapján a Pesti Színház színpadán mutatta be, majd ugyanezév áprilisában a 13. Bogotai Színházi Fesztiválon három alkalommal játszották. Ezt követően, 2011 júniusában 2010/2011-es évad legjobb 15 előadását bemutató XI. Pécsi Országos Színház Találkozó (POSZT) versenyprogramjában is szerepelt két alkalommal.

A Leonce és Léna című előadás Szarajevóban a MESS színházi fesztivál programjában is szerepelt  2011 októberében, majd innen utaztatták Bukarestbe az Országos Színházi Fesztiválra. Az egy helyben toporgás, a tehetetlenség kérdését játékos könnyedséggel kezelő előadást három UNITER-díjra (köztük a Legjobb előadás díjára) jelölték, Viola Gábor el is nyerte a Legjobb férfi mellékszereplőnek járó elismerést. Az előadás jelmezeiért a Magyar Színikritikusok Céhe díjára jelölték Carmencita Brojboiu jelmeztervezőt.

„A Leonce és Léna ízletes előadás, csodálatosan szép, felnőtteknek való történet, tele humorral, iróniával, pikantériával, festőiséggel” – írta az előadásról Claudiu Groza, a Tribuna újságírója.