Leonce és Léna: kedvesen groteszk marionettek egy lepukkant babaházban

A színház közleménye:

Fotó: Biró István


Idén először, pénteken, február elsején este 8 órától adja elő a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulata Georg Büchner Leonce és Léna című előadását.

A 2010 decemberében Tompa Gábor rendezésében bemutatott szatírajáték időközben számos turnén és fesztiválon vett részt. 2011 márciusában Budapesten és Szatmáron, majd ezt követően a Pécsi Országos Színházi Találkozón, valamint a bukaresti Országos Színházi Fesztiválon vett részt a kolozsvári társulat ezzel a produkcióval. A Leonce és Léna 2012-ben Szarajevóban, a MESS színházi fesztiválon, majd a 13. Bogotai Színházi Fesztiválon is nagy sikernek örvendett. Az előadást három UNITER-díjra (köztük a Legjobb előadás díjára) jelölték, Viola Gábor el is nyerte a Legjobb férfi mellékszereplőnek járó elismerést. Az előadás jelmezeiért a magyar Színikritikusok Céhe díjára jelölték Carmencita Brojboiu jelmeztervezőt.
A fent említett turnékon aratott sikert támasztja alá az előadás gazdag sajtóvisszhangja is. „A Leonce és Léna ízletes előadás, csodálatosan szép, felnőtteknek való történet, tele humorral, iróniával, pikantériával, festőiséggel” – írja Claudiu Groza, a Tribuna újságírója. „Tompa Gábor előadása sikeresen emeli ki azt a tisztánlátást, amellyel Büchner megelőlegezte a világ önmagából való teljes kifordulását és az egyén elszemélytelenedését, amelyet később az abszurd irodalom boncolgatott.” – fogalmaz Eugen Wohl a II. Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál újságjában megjelent cikkében.
Rokokó figurák mozognak egy kommunista gyár maradványára emlékeztető térben: kedvesen groteszk marionettek egy lepukkant babaházban. Mozdulataikat, gesztusaikat, szavaikat úgy kölcsönözték valahonnan – kétséges, hogy képesek-e egyáltalán őszinte érzésekre vagy saját gondolatokra. A mások által eltervezett esküvő előli szökés mindkét főhős számára annak esélyét jelenthetné, hogy elkezdjen önállóan cselekedni. De miben reménykedhetne bármelyikük is, ha még véletlenül sem szerethetnek bele másba, mint akit a királyi akarat (és a könyörtelen drámaíró) nekik rendelt? Mindezt megtudhatják a pénteken este 8 órától, valamint február 20-án, szerdán este 8 órától műsorra tűzött előadásból.
Szeretettel várunk minden érdeklődőt!