Lengyel vendégek a Marosvásárhelyen

Lengyel vendégek a Marosvásárhelyen

2017. március 17-19 között a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház a bukaresti és budapesti Lengyel Intézettel, továbbá a marosvásárhelyi Művészeti Egyetemmel együttműködve lengyelországi színházi személyiségeket látott vendégül.

Ez alkalommal Justyna Michalik – krakkói színikritikus, Tomasz Kireńczuk – drámaíró, a Wrocław-i Dialog Országos Fesztivál és a krakkói Nowy Színház igazgatója, Piotr Ratajczak – rendező, a szczecini Kontrapunkt Fesztivál igazgatója, az opolei J.Kochanowski Színház programkurátora, Norbert Rakowski – színész, rendező, az opolei J.Kochanowski Színház igazgatója és Kriston Wojtek – a budapesti Lengyel Intézet képviselője látogatott Marosvásárhelyre.

Szombaton és vasárnap Justyna Michalik és Tomasz Kireńczuk a kortárs lengyel színházról tartott értekezletet a Művészeti Egyetem tanárainak, hallgatóinak és más érdeklődőknek. Vasárnap délután a Színház előacsarnokában a lengyel színházi szakemberek a romániai színházi szaksajtó és a helyi média képviselőivel találkoztak.

Egy kulturális együttműködés szándékával a vendégek megtekintették a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház ebben a periódusban műsorra tűzött előadásait: Double Bind (írta és rendezte Kincses Réka és  Alina Nelega), Alexandra Pâzgu: Supernove/Szupernóvák (rendező: Radu Nica), A.P. Csehov: Sirály (rendező Keresztes Attila), Székely Csaba: :p – Patru piesuțe politice despre dușmani/:p – Négy politikai gyerekdarab (rendező: Sebestyén Aba) és Bartis Attila: A nyugalom (rendező: Radu Afrim).