Lehet jelentkezni az Interetnikai drámatáborba

Lehet jelentkezni az Interetnikai drámatáborba

Az Osonó Színházműhely a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskolával közösen augusztus 4-8. között negyedszer szervez Interetnikai drámatábort Sepsiszentgyörgyön 14 év fölötti magyar és román anyanyelvű fiatalok számára. A tábor részvételi díja 300 lej, a helyek száma korlátozott. A részvételi díj tartalmazza a foglalkozásokat, a szállást, napi háromszoros étkezést.

A negyedik alkalommal megrendezésre kerülő tábor egy intenzív együttlét az egész napot kitöltő foglalkozásokkal. Célja egy olyan lehetőséget teremteni a fiatalok számára, hogy a dráma- és csapatjátékok, személyiségfejlesztő és önismereti gyakorlatok segítségével közelebb kerüljenek egymáshoz, megismerhessék egymást és felfedezhessék a közös alkotás örömét. Az Osonó Színházműhelynek számos olyan hazai és nemzetközi projektje van, amelyben bebizonyosodott, hogy a színház, mint forma nagyszerű eszköz és lehetőség az előítéletek leküzdésére, az egymás elfogadására és a közös kapcsolódási pontok megtalálására.

A műhelyfoglalkozásokat az Osonó vezetője, Fazakas Misi rendező- drámatanár, valamint Iustinian Turcu, a tavalyi UNITER díj debüt kategóriájának nyertese, a szebeni Radu Stanca Nemzeti Színház színésze vezeti.

Jelentkezni július 20-ig lehet az osonoszinhaz@osono.ro e-mail címen vagy a 0740578725-ös telefonszámon.

A tavaly, harmadik alkalommal megrendezett tábor néhány résztvevőjének visszajelzése:

Maria Bujancă, Temesvár (18 éves): „Mindenkinek ajánlom, hogy legalább egyszer részt vegyen egy ilyen táborba. Itt tudatossá válik, hogy elfelejtettél az emberek szemébe nézni és megkérdezni, hogy vajon mi rejtőzhet bennük; hogy nem figyelsz igazán azokra, akik körülötted vannak; hogy ember vagy és érzelmeid vannak; hogy soha nem volt bátorságod bizonyos dolgokat elmondani; hogy tulajdonképpen minden nagyon egyszerű, ha időt adsz annak, hogy kiválaszd és tudatosítsd mindazt, ami igazán fontos; hogy  nem számít az, hogy románok vagy magyarok vagyunk, hanem az, hogy a nemzetiségen túl kik is vagyunk mi tulajdonképpen.”

Kiss Péter, Marosvásárhely (14 éves): „Olyan élményt és lelki letisztulást nyújt a tábor, amit a mindennapi életben nem, vagy csak nagyon ritkán lehet megszerezni. Az ember elkezd kötődni a színészethez, kezdi kívánni, s már- már fáj a hiánya, a társaságról nem is beszélve.”

Zavragiu Andrei, Nagyszeben (17 éves): „Egy egyedi tapasztalat. Megtanultam csapatban dolgozni és odafigyelni a társaimra. Ez olyan tábor, amely nem csak szakmailag készít fel, hanem emberileg is fejleszt.”

Teona Moga, Szeben (16 éves): „Megtanultam a néhány nap alatt, hogy a Színház egy életmód, az élet megélésének művészete, amelyhez ha közel kerülsz, nem tudod magad rosszul érezni. Lehetőségem volt arra, hogy hozzáértő szakemberek vezessenek; hogy csodálatos embereket ismerjek meg, függetlenül attól, hogy románok vagy magyarok; és mindezeken túl, lehetőséget kaptam az önmagam megismerésére.”

Andreea Lup, Erzsébetváros (18 éves): „A táborban éreztem, hogy újra élek. A fekete próbateremben megtapasztalt, a bennünk vibráló energia ámulatba ejtő. A műhelyfoglalkozások által egy valódi katarzist élt meg a lelkem és az elmém. A szép folyamatosan jelen volt: a beszédben, a gesztusokban, de legfőképp a szemekben. Hálás vagyok ezért a lelki megtisztulásért és azért a lehetőségért, hogy csodálatos embereket ismerhettem meg.”