Legényes- és szólótáncverseny lesz Sepsiszentgyörgyön

Legényes- és szólótáncverseny lesz Sepsiszentgyörgyön

Páros tánc kategóriával kibővítve rendezik meg idén a székelyföldi legényesversenyt, a IV. Székelyföldi Legényes- és Szólótáncverseny május 26-án kerül megrendezésre Sepsiszentgyörgyön.

A Lajtha László Alapítvány szervezésében negyedik alkalommal rendeznek legényesversenyt Sepsiszentgyörgyön, de a vetélkedőre idén páros tánccal is lehet nevezni. Az alapítvány továbbra is nevelő szerepet vállal fel a rendezvénnyel, biztosítva a lelkes, a hagyományos népi kultúra iránt fogékony fiatalok képzését, motivációt és szakmai visszaigazolást nyújtva számukra. Erdélyben ugyanis továbbra sem létezik intézményes néptáncoktatás, ahogyan a szakmai fórumok is korlátozottak.

A vetélkedő két részből áll. Az első részben a versenyzőknek egy kötelezően megadott táncfolyamatot kell bemutatniuk, a második részben pedig szabadon építkezhetnek a megadott tájegység motívumaiból. A legényes kategóriában idén a vistai legényes, ezen belül pedig Mátyás István „Mundruc” legényese a kötelező táncanyag, a szabad táncok versenyében pedig a kalotaszegi legényes motívumkincseiből lehet építkezni, de a versenyző „saját” legényesét is bemutathatja.

A páros tánc kategóriában a szucsági csárdás és “ropogós” (szapora) a kötelező táncanyag,  Újvári Samu és Újvári Anna szucsági adatközlők páros tánca, mely folyamatot a sepsiszentgyörgyi népzene- és néptánctalálkozókon készített gyűjtésekből válogatták a szervezők.

A részletes versenykiírás, a videóanyagok és a jelentkezési lap elérhető a Háromszék Táncegyüttes honlapján, a www.hte.ro oldalon. A versenyre május 25-ig lehet jelentkezni.