LEENANE SZÉPE A TEMESVÁRI SZÍNPADON

LEENANE SZÉPE A TEMESVÁRI SZÍNPADON

Az évad első bemutatójára készül a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Martin McDonagh Leenane szépe című darabjával, melyet Upor László rendezésében tekinthetnek meg szeptember 28-án, este 19 órától.

A Leenane szépe, eredeti címén The Beauty Queen of Leenane, Martin McDonagh, a kortárs angolszász drámairodalom fenegyerekének sötét vígjátékja. A darabot először a  a Town Hall Theatre-ben a Druid Theatre Company/Royal Court Theatre mutatta be, 1996-ban az írországi Galway-ben. Az ír származású McDonagh a kilencvenes években, huszonéves drámaíróként vált ismertté.  Az óceán két partján, a Broadwayen és West Enden, de Magyarországon is nagy sikerrel játszott szerzőt legtöbben talán mégis filmjei alapján ismerik. Ki ne hallott volna a Martin McDonagh által írt és rendezett In Bruges (magyar fordításban Erőszakik) című sötét vígjátékról, vagy Oscar-díjra jelölt, a Six Shooter-ről?

A Leenane szépe egy trilógia részeként jelent meg, amely a kis ír falu, Leenane lakóinak elszigetelt, csendes, esős mindennapjait mutatja be. Az Upor László által fordított és rendezett előadás a harmincas éveiben járó hajadon Maureen Folan és édesanyja, Mag történetét meséli el. A nyomasztóan szép ír vidéken, egy sziklás-sáros hegy tetején levő házba ritkán járnak látogatók. Amikor azonban valaki mégis megjelenik, az teljesen felborítja a két, magányában megkeseredett nő szimbiózisát.

Ez a Leenane nevű apró ír település igen csak távol esik Temesvártól, Újvidéktől, vagy épp Budapesttől. De amiről darabunk regél, errefelé is nap mint nap megesik. Őszintén remélem, hogy a legdrámaibb fordulatokat-mozzanatokat a néző legfeljebb hírből ismerheti, ugyanakkor ritka köztünk az olyan szerencsés-balszerencsés, aki a kilátástalanul egymásra utalt szereplők gyötrelmeit és kapcsolataik különös, mély szépségét sosem tapasztalta a maga bőrén. Leenane itt van tehát, és mi Leenane-ban is ott vagyunk. –  mondja Upor László.

Upor László, az előadás rendezője dramaturg, műfordító, és a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára. A Jászai-díjjal és Hevesi Sándor díjjal is kitüntetett színházi alkotó az angolszász kortárs drámairodalom szakértője, aki nem csak számos magyarországi társulattal dolgozott együtt, de fontos angol és amerikai színházakkal is.

Az előadásban meghívott művészként vendégszerepel a Mag-et alakító Csoma Judit, aki jelenleg a budapesti Katona József Színházban, valamit a Karinthy Színházban lép fel. A kolozsvári születésű, jelenleg Budapesten élő Jászai Mari-díjas művész számos emlékezetes színházi alakítást és filmszerepet tudhat magáénak.

Első alkalommal láthatjuk Temesváron Rayt-t alakító, Újvidéken végzett fiatal színművészt, Dévai Zoltánt, aki ettől az évadtól kezdve a Zentai Magyar Kamaraszínház tagja.

Továbbá, Maureen szerepében Magyari Etelkát, a Patoéban pedig Bandi András Zsoltot láthatja majd a publikum.
Az előadás jelmeztervezője Balázs Gyöngyi, akinek munkájával a temesvári közönség a Vinnai András: Furnitur (r.: Göttinger Pál) című előadás kapcsán, valamint az előző évadban bemutatott Samuel Beckett: Ó, azok a szép napok! (r.: Kedves Emőke) produkció kapcsán találkozhatott, díszlettervezője pedig Albert Alpár, a temesvári magyar társulat tagja.

A bemutatót követően az előadást október hónap folyamán 10.-én, 23.-án és 24.-én láthatja majd a temesvári közönség.

Az előadásra a jegyek ára 10 lej, valamint 5 lej leszállított áron. A jegyiroda nyitvatartása: hétfőtől péntekig 16-19 óra között, illetve minden előadás előtt egy órával; cím: Alba Iulia utca 2. szám, telefon: 0356-450.606, e-mail cím: ticket@tm-t.ro. A jegyeket online is meg lehet vásárolni a www.biletmaster.ro és www.tm-t.ro címeken.

Kérjük nézőinket, hogy a lefoglalt jegyeket hétközben legkésőbb az előadás előtti napon, hétvégén legkésőbb az előadás előtt fél órával váltsák ki. Emlékeztetjük Önöket, hogy az előadás megkezdése után a nézőtérre csak szünetben engedélyezett a belépés. Az elkésett nézőinknek sajnos nem áll módunkban visszatéríteni a jegy árát. Megértésüket köszönjük!

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!