Le Cabaret des Mots – francia vendégelőadás a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

Le Cabaret des Mots – francia vendégelőadás a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

A Kolozsvári Napok keretében kedden, május 27-én este 7 órától a franciaországi Umbral Társulat Matei Vişniec: Le Cabaret des Mots (A szavak kabaréja) című előadását mutatja be a Kolozsvári Állami Magyar Színház Stúdiótermében.

A Le Cabaret de mots (A szavak kabaréja) című darab szerzője az 1987 óta Párizsban élő román drámaíró, Matei Vişniec. A szöveg szubjektív utazás egy belső szótárban, melyből eredeti színházi előadást hozott létre a Maud Dhénin és Victor Quezada-Perez rendezőpáros.

Ez a „kabaré” a mindenkori szavakról beszél, melyeket egy-egy bohóc testesít meg, a szótól függően ördögi, szemtelen vagy költői módon. Szöveg, zene és dalok keverednek az előadásban, csodálatos kabaré-világot hozva létre. Matei Vişniec felidézi a nyelv erejét, az ideológia groteszk voltát, és elítéli a totalitarizmust, a költői darabot ezáltal szociális és időtlen dimenzióba emelve.

A francia nyelvű előadás a Kolozsvári Francia Intézet és a Kolozsvári Állami Magyar Színház együttműködésében kerül bemutatásra, román nyelvű felirattal. Jegyek vásárolhatók a színház jegypénztárában, naponta 10-13 és 16.30-18.30 között (tel.: 0264-593468), valamint a www.biletmaster.ro oldalon.