Las Meninas – Velázquez festménye a kolozsvári színpadon

Las Meninas – Velázquez festménye a kolozsvári színpadon

Március 29-én, pénteken 20 órától a színházi világnapot is megünnepelve mutatja be a Kolozsvári Állami Magyar Színház a Las Meninas című előadást, Andrei Măjeri rendezésében. Az előadás a kolozsvári színház 2017-ben, fiatal rendezők számára meghirdetett pályázatának egyik kiválasztott projektjeként valósul meg, a projektek bemutatása tovább folytatódik az idei évadban.

Ernesto Anaya kortárs mexikói szerző Las Meninas [Az udvarhölgyek] című drámája, melynek ez lesz az első magyar nyelvű bemutatója a művész létállapotáról szól, párhuzamba állítva a spanyol aranykort és a posztmodern korszakot. Mindkettőre érvényes, hogy „a világ egy kép”, és „a kép minden”. A szöveget nagyon eredeti szerkezet és formabontó mechanizmusok jellemzik.

Andrei Măjeri rendező elmondása szerint a Las Meninas egy nagyon szövegközpontú előadás, a szöveg pedig nem igazán könnyű. „Nem afféle könnyed vígjáték, bár azt hiszem, hogy komikus előadás lesz belőle.  Az előadás első felében egy üres teret használunk, második felében aztán megjelenik a tulajdonképpeni díszlet is. A jelmezek ugyancsak fordított utat járnak be: a posztmodern látványvilágtól a barokk festmény újraalkotásáig.  Az előadás szépen felépült, most van abban a stádiumban, hogy összeálljon végső formájába. Remélem, a közönség érteni fogja, magával viszi majd a történetet, és vele együtt a kérdéseket is. Ugyanakkor azt is remélem, nem visz magával válaszokat” – jegyezi meg a rendező.

Az előadás jelmeztervezője, Lucian Broscățean így vallott a próbafolyamatról: „Andreijel és Irinával olyan teret, olyan jelmezeket dolgoztunk ki, amelyek első lépésben dekonstruálják a barokk festményt, majd újra felépítik a jelenetet, amely Velázquez remekművén, a Las Meninason látható. A jelmezpróbák, a munkatársak és a nagyszerű színészek visszajelzései sokat segítettek abban, hogy a projekt végül kikristályosodjon”.

A Las Meninas díszletét Irina Chirilă jegyzi, színpadi mozgás: Bordás Attila, hangterv: Adrian Piciorea, zenei vezető: Incze G. Katalin, illusztrációk, lenyomatok: Keszeg Ágnes, vívás: Habala Péter, kiegészítők: Diana Flore, rendezőasszisztens: Fogarasi Alpár, a jelmeztervező asszisztense: Carmen Cherecheș.

Velázquezt Szűcs Ervin alakítja, a további szerepekben Imre Éva, Sinkó Ferenc, Kicsid Gizella, Kató Emőke, Vindis Andrea, Farkas Loránd, Laczkó Vass Róbert és Marosán Csaba látható.

Következő előadások: március 31., vasárnap, április 13., szombat, valamint április 29., 20 óra.

Az előadásra jegyek vásárolhatók a színház jegypénztárában, valamint online a www.biletmaster.ro weboldalon.