Lamb, amore, carne – az emberi test és a zene költészete az Interferenciákon

Lamb, amore, carne – az emberi test és a zene költészete az Interferenciákon

Ada Navrot, Ion Grosu, Gabriel Răuță, a bukaresti Nottara Színház művészei, Francisco Alfonsín Sánchez címszereplő, Helmut Stürmer díszlettervező, Tompa Gábor rendező, vagyis Az új lakó alkotógárdája, valamint Marina Constantinescu színházkritikus, Visky András dramaturg, a KÁMSz művészeti aligazgatója beszélgettek szerda délelőtt 11 órától a TIFF-házban. Marina Constantinescu a tőle megszokott mélységgel elemezte az előadást, megemlítve, hogy a kolozsvári színpadon még intimebb térben érezte magát nézőként. A beszélgetés szerteágazó volt, rengeteg részletre, érdekességre derült fény: az abszurd színház költőisége, a tárgya(in)k fontossága az előadásban és az életünkben, az idegenség egy országban, lakásban, családban, saját testünkben stb.

Délután 1 órakor folytatódott a program, Visky András beszélgetőtársa Alexander Bălănescu volt, aki előző este az Egy őrült naplójában, aznap pedig Pippo Delbono előadásában (Amore e carne) játszott hegedűjén és a színpadon. Meghitt és jó hangulatú eszmecsere volt, Bălănescu mesélt a Gogol-előadás próbafolyamatáról (melyet élete egyik legboldogabb időszakaként jellemzett), az improvizáció fontosságáról. Kitért rá, hogy ebben az előadásban leginkább „csúnya zene” szól, hiszen „a nyelvnek nem csak magánhangzói, hanem mássalhangzói is vannak”.

LAMB
Fotó: Biró István

A mexikói Lux Boreal Lamb című előadása (17 és 21 órától a stúdióteremben) a kortárs táncművészet nyelvén beszélt a halandósághoz és halálhoz kapcsolódó emberi szorongásokról. Az előadás a katolikus mise laza formájába öntve mutatja fel az áldozatra készülődés emberi vonatkozásait. A nagyteremben a már említett Amore e carne, Pippo Delbono és Alexander Bălănescu előadása kezdődött 19 órakor. Az emberi hang és a hegedű, Pasolini, Rimbaud, Whitman és Eliot költészete fonódtak előadássá. Pippo Delbono az előadást követő beszélgetésen elmondta, a versek zeneisége a legfontosabb számára, azokból indul ki az előadás összeállításakor. Alexander Bălănescu hozzátette, minden, ami a színpadon kettejük között történik, érzelmekből, konfliktusból születik meg. Szintén 9-kor a sétatéri Kaszinóban a közönség a Mihaela Panainte által rendezett Medio Monte című performanszt láthatta.

A magyarországi alternatív zenei közegből indult, de stílusban mégis elhelyezhetetlen, világzenés-dzsesszes-punkos-sanzonos Egy Kiss Erzsi Zene koncertje zárta a napot este 11-kor, a TIFF-ház pincéjében.

 

A fesztivál csütörtöki, december 4-i programja:

11.00 – TIFF Ház

BESZÉLGETÉS A LAMB CÍMŰ ELŐADÁS ALKOTÓIVAL

17.00 – Stúdió

NONA CIOBANU: AKI ELZÁRJA AZ ÉJSZAKÁT

Kolozsvári Állami Magyar Színház

Rendező: Nona Ciobanu

19.00 – Nagyszínpad

KAFKA PROJECT: FRONTIERE / GRANICE / MEJE / GRENS / BORDERS

HNK Zajc Rijeka ‒ Dramma Italiano, Horvátország

Rendező: Karina Holla

21.00 – Stúdió

NONA CIOBANU: AKI ELZÁRJA AZ ÉJSZAKÁT

Kolozsvári Állami Magyar Színház

Rendező: Nona Ciobanu

21.00 – A színház előcsarnoka

BESZÉLGETÉS A KAFKA PROJECT: FRONTIERE / GRANICE / MEJE / GRENS / BORDERS…CÍMŰ ELŐADÁS ALKOTÓIVAL

23.00 – TIFF Ház

STEREOTROMBONE

Koncert