Kurázsi mama és gyermekei sorozatzáró előadások Csíkszeredában

Kurázsi mama és gyermekei sorozatzáró előadások Csíkszeredában

A Csíki Játékszín a 2017/18-as évadban utoljára játssza bérletben a Kurázsi mama és gyermekei című háborús krónikáját. Április 24-én, kedden a János vitéz bérletes nézőket, míg április 25-én, szerdán a Sganarelle bérleteseket várják a színházba. Mindkét nap 18 órától kezdődik az előadás. Az előadásra érvényesíthetik bérleteiket mindazok, akik elmulasztották megtekinteni a produkciót. A fennmaradó helyek függvényében jegyek is válthatók.

Bertolt Brecht emblematikus drámaíró, nemcsak a huszadik század, hanem a színház világtörténetének megkerülhetetlen filozófusa, epikus példázataival a színházművészet nevelő, figyelmeztető szerepét hangsúlyozta. A harmincéves háború eseményeit megidéző történetben Fierling Anna, a markotányosnő a svéd hadsereg oldalán vonul portékákkal megrakott kocsijával. Brechtnek csak ürügyként szolgál a XVII. század nagy vallásháborújának eseménysora, szimbolikus parabolájának középpontjában a második világháború áll, de állhatna bármely más háború is, hiszen a szerző magát az embert és az emberi viszonyok alakulását vizsgálja az értelmetlen küzdelemben, elítélve a háborút.

Brecht szavaival: „a nagy üzleteket a háborúban nem a kisemberek csinálják. A háború, amely az üzlet más eszközökkel való folytatása, megöli az emberi erényeket, még azokban is, akik rendelkeznek velük, ezért kell a háború ellen harcolni.” A túlélés különböző formái mutatkoznak meg ebben a mesteri példázatban. A túlélést, mint életvitelt vállaló Kurázsi mamával és a kocsiját húzó gyermekeivel minden megtörténik, ami megtörténhet a „szent célért” folyó harminc éves öldöklésben. De a háború soha nem ér véget, ellenkezőleg: a béke az, ami meg-megszakítja a világtörténelemben folytonosan jelen levő hadakozást. Az élettel együtt jár a halál, a halál elfogadásával lehet folytatni az életet.

 

 

BERTOLT BRECHT:

KURÁZSI MAMA ÉS GYERMEKEI

egy vallásháború krónikája

Kurázsi Mama: SZABÓ ENIKŐ

Kattrin, néma leánya: BOKOR ANDREA

Eilif, idősebb fia: PAP TIBOR

Stüsszi, fiatalabb fia: BENDE SÁNDOR

A tábori pap: KOSZTÁNDI ZSOLT

A szakács: VERESS ALBERT

Yvette Pottier: ZSIGMOND ÉVA BEÁTA

Narrátor: VASS CSABA

további szerepekben: BILIBÓK ATTILA, FEKETE BERNADETTA, GIACOMELLO ROBERTO, KÁNYÁDI SZILÁRD, KERESZTES SZABOLCS, LŐRINCZ ANDRÁS ERNŐ, MÁRDIROSZ ÁGNES, PUSKÁS LÁSZLÓ, RÁDULY BEÁTA, SÁNDOR ANNA

zenekar: RÁDUJ GÁBOR, BENE ZOLTÁN, BOLDIZSÁR SZABOLCS, HOMPOTH ARTHUR NORBERT, BERZE ALBERT

zene: PAUL DESSAU fordította: NEMES NAGY ÁGNES zenei vezető: BENE ZOLTÁN

koreográfus: ANDREEA DUȚĂ díszlet-jelmeztervező: CRISTIAN RUSU

rendező: SORIN MILITARU

Az előadás a Suhrkamp Verlag AG engedélyével, a Hofra Kft. közvetítésével jött létre. Támogatta a Bethlen Gábor Alap. Megtekintését 12 éven felülieknek ajánljuk.