Közkívánatra ismét Lola Blau a Spectrum Színházban

Közkívánatra ismét Lola Blau a Spectrum Színházban

Közkívánatra immár negyedszer tér vissza Marosvásárhelyre a Lola Blau című musicallel Bartha Boróka színművésznő. Az ünnepelt színésznő tündökléséről, kudarcairól, bukásáról és magányáról szóló előadóest január 24-én, vasárnap 18 órától tekinthető meg a Spectrum Színházban.

 

 

Georg Kreisler, a méltán népszerű osztrák szerző a felesége számára írta ezt a zenés játékot. Az előadóest arról szól, hogy ki is az igazi Lola Blau. Lola színésznő, kabaré-énekesnő, revüsztár. Lola az elhagyott nő, az üldözött menekülő, a dicsőségben sütkérező. Melyik az igazi Lola Blau? Természetesen mindegyik.

A történetben 1938-at írunk. Németország lerohanja Ausztriát. Ekkortájt Lola Blau színésznő Bécsben és zsidó származású. Élete, karrierje derékba törik. Sorsa tipikus II. világháborús emigráns sors. A háború borzalmai elől egy élhetőbb élet reményében Ausztriából először Svájcba, majd Amerikába menekül. Színházra vágyik, de csak éjszakai kabarészínpadokig jut, majd Amerikában sikeres lesz, szexszimbólummá válik. A háború után hazatérve azonban azzal szembesül, hogy hazájának nincs szüksége rá. Lola Blau nem hős, csak egy azok közül, akik túléltek.

Georg Kreisler tulajdonképpen saját életét írja le egy nőnek az életén keresztül, női szemszögből nézve, a zsidó származású osztrák író, zeneszerző családjának ugyanis 1938-ban menekülnie kellett. Kreisler Amerikába emigrált, éjszakai mulatókban lépett fel, nyilván a főszereplő erotikus bűvköre nélkül, majd akárcsak Lola Blau, a háború után visszatért Európába.

A férfisorsból női sorssá, egy színésznő életévé transzformált történet tulajdonképpen tele van sztereotípiákkal. Az emigráns élet nehézségei, a női és színésznői kiszolgáltatottság, a kisebb-nagyobb sikerek és bukások, az újrakezdés váratlan buktatói önmagukban ismerős és kiszámítható epizódok. Mindezt úgy kell a rendezéssel és a színészi játékkal összegyúrni, hogy egy egyedi és hiteles élet rajzolódjon ki a színpadon. Bartha Boróka színművésznek ez sikerült. Az ő Lola Blauja úgy ízig-vérig színésznő, hogy közben elsősorban nem az, hanem egy, a talpon maradásért, a túlélésért és egy kis boldogságért küzdő asszony.

Az előadás rendezője Béres László. Zongorista: Szép András. A produkció időtartama 1 óra 30 perc. A január 24-én, vasárnap 18 órától kezdődő előadásra elővételben jegyet vásárolni a Spectrum Színház Rózsák tere 13. szám alatti helyszínén hétköznaponként 10 és 12 között lehet, ugyanebben az időszakban jegyet foglalni is lehet a 0744-301.875-ös telefonszámon.