Közeledik A száll a kakukk fészkére bemutatója az Andrei Mureșanu Színházban

Közeledik A száll a kakukk fészkére bemutatója az Andrei Mureșanu Színházban

Az Andrei Mureșanu Színház, legújabb bemutatója Ken Kesey Száll a kakukk fészkére című regényének színpadi adaptációja Eugen Gyemant rendezésében.

A regény amelynek megjelenése maradandó nyomot hagyott a kortárs irodalomban, egy elmegyógyintézet lakóinak felkavaró története, melyet vaskézzel irányít Rached nővér, olyan barbár módszerek elkötelezettje, mint az elektrosokk és a lobotómia. Egyetlen, aki ellenszegül ennek a rendszernek Randle Patrick McMurphy, aki a terrorizáló hatalom ellenni forradalom jelképévé válik. Egy másik páciens, az óriás termetű indián, Bormden főnök szemszögéből követhetjük a két erő közötti összecsapást, mely már-már mitológiai magasságokba emelkedik, vagy talán mitológiai mélységekbe süllyed. A regényből egy nagysikerű film is készült Miloš Forman rendezésében, szereposztásában olyan színészekkel, mint Jack Nicholson, Michael Berryman, Peter Brocco și Louise Fletcher. A színházi előadás egy művészi triót formál a történetből, a nézőknek lehetősége lesz három perspektívából követni azt: olvasva a regényt, megnézve a filmet vagy közvetve a színházi előadást.

Azt szeretném, hogy ennek az előadásnak olyan terápiás hatása lenne, mint a nagyon ritkán megadatott  tiszta pillanatainknak. Annyira fájdalmas ez a történet, hogy csak röhögni tudsz, és olyan nevetséges pillanatokból van összerakva, hogy széttépik a szíved. Egy 60 évvel ezelőtti elmegyógyintézetben néhány embernek sikerült kialakítania a maga kényelmes poklát, megvédve magukat a való élettől, egy militáns főnővér felügyelete alatt, aki úgy kínozza őket, mintha saját gyerekei lennének. De a való élet mint egy vihar zuhan rájuk. A hatvanas évek amerikai forradalmai rávetülnek szüleink Romániájának elmegyógyintézetére, hogy egy kibírhatatlanul intim előadás keretévé váljanak.” – vallja a rendező.

Az előadás előbemutatója 2018 április. 14-én, a bemutatója április 15-én 19 órától lesz az Andrei Mureșanu Színház székhelyén, a Művész teremben.

Az előadásban Sebastian Marina, Alexandrina Ioana Costea, Daniel Rizea, Costi Apostol, Liviu Popa, Marius Popa, Anca Pitaru, Veres-Nagy Attila, Ștefan Forir, Sergiu Aliuș, Ftama Mohamed, Claudia Ardelean, Alexandru Hristachi, András Zoltáni játszik. Rendező és díszlettervező: Eugen Gyemant

Jegyek vásárolhatóak a Városi Kulturális Szervezőirodában, vagy online a www.biletmaster.ro honlapon. Egy jegy ára 15 lej.