Kovács Ildikó

Kovács Ildikó emléknap a Puck Bábszínházban

December 5-án töltené Kovács Ildikó rendező 90. születésnapját. Ennek alkalmából a Kolozsvári Puck Bábszínház december 8-án, pénteken, egész napos rendezvényt szervez, amellyel személyiségét, jeles, tanulságos munkásságát idézi. Az egynapos rendezvény koszorúzást, két Kovács Ildikó által rendezett bábszínházi előadást, kiállításmegnyitót, könyvismertetőt, filmvetítést és fénykép vetítéssel összekötött beszélgetést kínál minden kedves érdeklődőnek. A meghívottak között szerepel Szebeni Zsuzsa, kolozsvári születésű színháztörténész, a sepsiszentgyörgyi Balassi Intézet Magyar Kulturális Központjának igazgatója, Ács Piroska művészettörténész, a budapesti Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet igazgatója, Fekete Anetta magyarországi színháztörténész, muzeológus, báb-,  jelmez- és díszlettervező, Năstasă Kovács Ana Maria fordító, valamint Pályi János jeles magyarországi bábszínész, rendező, Kovács Ildikó egykori tanítványa. A programokra a belépés ingyenes.

 

Kovács Ildikó hagyatéka

Bábrendezői, bábszínház-teoretikusi és társulatépítői munkássága az európai bábjáték neves alakjai közé emelik Kovács Ildikót. Az 1927-ben Sepsiszentgyörgyön született alkotó bábrendezései a két háború közötti modern mozgás- és képzőművészeti irányzatokból is ihletődtek, és mindig szervesen összeforrtak a megrendezett irodalmi mű és a bábjáték sajátos világához.

Professzionális rendezői és színésznevelői munkával „nagykorúsította” azokat a bábszínházakat, ahol éppen dolgozott. Magával ragadó alkotói személyiségével meghatározta a Kolozsvári Állami Bábszínház (1958 és 1984 között) és később  a Kecskeméti Ciróka Bábszínház (90-es években) arculatát és társulatának fejlődését. E két bábszínház iskolateremtő hatással bírt a kortárs bábszínházakra Romániában illetve Magyarországon. Vendégrendezései szinte mindegyik jelentős magyarországi és romániai bábszínházak repertoárjában megtalálhatóak.

Olyan írók tekintették alkotó társaknak, mint Tamási Áron, Mészöly Miklós, Bajor Andor, Zalán Tibor, a képzőművészek közül Fux Pál, Szervátiusz Tibor, és a zeneszerzők közül Vermesy Péter, Orbán György és Csiky Boldizsár.

Tudását  alkotótáborokban és képzéseken is átadta, Magyarországon és Romániában számos mára meghatározó bábos személyiség köszönheti neki ezen a pályán való elindulását és igényes munkájuknak alapjait. Magyarországon Blattner-díjasok egész sora bizonyítja ezt, Csák Zsolt, Kiss Rita, Kovács Géza, Rumi László, Pályi János neve az Erdélyi szakma számára is ismert.

Kovács Ildikót azon alkotók sorában kell megemlítenünk, akik az európai bábjáték legjelentősebb magyar bábművészei közé tartoznak úgymint a Hincz család, Orbók Lóránd, Blattner Géza, Kemény Henrik, Rév István, Kós Lajos, Koós Iván, Remsey Iván.

A Kolozsvári Puck Bábszínházban mindmáig két előadása maradt műsoron: a Micimackó és az Ördögverő jóbarátok című előadás. Ezeken kívül számos videofelvétel, interjú és kép, a Szebeni Zsuzsa szerkesztésében megjelent Kovács Ildikó bábrendező monográfia, valamint sok élő alkotó őrzi emlékét és hirdeti a bábszínházi szakma fontosságát, az igényes munka szükségességét.

 

A rendezvény meghívottai

Szebeni Zsuzsa színháztörténész a sepsiszentgyörgyi Balassi Intézet Magyar Kulturális Központjának igazgatója, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet volt határon túli referense. Főbb publikációi között szerepel 2008-ban a Koinonóia Kiadónál megjelent Kovács Ildikó bábrendező monográfia. Szebeni Zsuzsa nevéhez több hagyatékfeltáró kiállítás is kötődik úgymint Bánffy Milkós életmű-kiállítás, Büky Béla életmű-kiállítás, Kiss Manyi vándorkiállítás, Kovács Ildikó grafikai kiállítás, Ignácz Rózsa centenáriumi kiállítás. A Puck Bábszínház emléknapján a Kovács Ildikó grafikák és a monográfia fényképeinek egy része lesz látható.

Fekete Anetta a kecskeméti Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely munkatársa, színháztörténész, muzeuológus. Tudományos szakterülete a bábtörténet, játéktörténet, amelynek keretében Kovács Ildikó magyarországi munkásságának, rendezéseinek kutatója. Fekete Anetta emellett számos bábszínházi előadásban báb-, jelmez- és díszlettervező munkákkal is jeleskedett. A Kolozsvári Puck Bábszínházban ő jegyzi a Kincskereső kisködmön 2012-ben bemutatott, valamint a repertoáron levő Meseszőnyeg előadás báb- , jelmez- és díszletterveit.

Ács Piroska művészettörténész, 2010-től igazgatója a budapesti Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetnek. A Színháztörténti Múzeum elsősorban a magyar színházművészet, színházi kultúra emlékeit gyűjti, őrzi, teszi hozzáférhetővé a szakma és részben a nagyközönség számára. Az intézmény jelentősége abban is áll, hogy figyelemmel kíséri és dokumentálja a jelenkori magyarországi, de egyben határon túli színházi élet eseményeit, prózai-, zenés- és táncszínházi előadásait is. Gyűjteményeiben képzőművészeti alkotások, színházi kellékek és makettek, díszlet- és jelmeztervek, kézírásos, nyomtatott, tárgyi és audiovizuális emlékek egyaránt megtalálhatók.

Năstasă Kovács Ana Maria közismert fordító a Szebeni Zsuzsa szerkesztésében 2008-ban a Koinonóia Kiadónál megjelent Kovács Ildikó bábrendező monográfia román nyelven készülő kiadványról fog beszélni.

Pályi János bábszínész, rendező 1983-ban végezte bábszínházi tanulmányait Budapesten. A kecskeméti Ciróka Bábszínház és a Maskarás Báb- és Utcaszínházi Együttes alapítója volt, de dolgozott a győri Vaskakas Bábszínházban és a debreceni Vojtina Bábszínházban. 1990-től a Kolozsvári Puck Bábszínház színészeinek képzője és több előadás rendezője volt. Jelenleg egyszemélyes, Kovács Ildikó által rendezett előadásait játssza és szabadúszó rendező, bábszínész-képző.

Saját előadásaiban nagy szerepe van a hagyománynak, hiszen Vitéz Lászlót alakít. Mesterének tekinti többek között Kemény Henriket, a Vitéz László bábhagyomány jeles örökösét és közvetítőjét, valamint Kovács Ildikó rendezőt, aki a mesterség alapjait és a benne rejlő kihívások szeretetét adta át a jeles előadóművésznek.

Két Kovács Ildikó rendezte Vitéz László előadás egy napon

A Vitéz László és az elátkozott malom című előadásban a molnár malmát megszállják az ördögök és a szellemek, nem engedik megőrölni az emberek búzáját. Kenyér nélkül pedig nagy baj van.

A molnár Vitéz László segítségét kéri. Vitéz László pedig nem csak az ördögökkel, de magával a halállal is megküzd, végül pedig a zsugori molnár maga is megjárja.

A Kovács Ildikó rendezésében, Majoros Gyula tervezésében és Pályi Jénos előadásában látható tanulságos, szórakoztató történetet minden 3 év feletti személynek ajánljuk.

A nap zárópontján is e népi bábhős jelenik meg, de immár egy teljesen más előadásban, az Ördögverő jóbarátok című produkcióban. Ebben a magyar Vitéz László a román Vasilache társaságában mutatkozik. Mindketten hajlamosak a lódításra, a veszekedésre, a gyávaságra, de  pozitív tulajdonságokkal is rendelkeznek, mint a bátorság, a szókimondás és a szeretet. Ami pedig végső fokon jellemzi őket, az az örök optimizmusuk, hogy legyőzik magát az ördögöt, sőt a halált is…

Az előadás másik különlegessége, hogy az előadók között találjuk a Puck Bábszínház magyar tagozatának legfiatalabb tagját: Balogh Dorottyát és legtapasztaltabb színészét: György Lászlót. Az előadás harmadik színésze Kötő Áron, aki zenészként is jeleskedik az előadásban. Minden felnőttet és minden 3 év feletti gyereket szeretettel várunk e szórakoztató előadásra.

Az Kovács Ildikó emléknap programja

December 8-án, pénteken kilenc órától a Házsongárdi temetőben Kovács Ildikó sírjának megkoszorúzására kerül sor, amelyen rövid beszédet mond György László bábszínész.

Tizenegy óráról a Puck Bábszínház színpadán a Vitéz László és az elátkozott malom című vendégelőadás lesz látható. A három év felettieknek szóló előadást Kovács Ildikó rendezte, előadója pedig a Magyarországról érkező Pályi János bábszínész, rendező, Kovács Ildikó egyik neves tanítványa.

A délután négy órától kezdődő kiállításmegnyitón Szebeni Zsuzsa színháztörténész, a sepsiszentgyörgyi Balassi Intézet Magyar Kulturális Központjának igazgatója; Ács Piroska, a budapesti Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet igazgatója, valamint a hamarosan román nyelven is megjelenő Kovács Ildikó bábrendező monográfia fordítója Năstasă Kovács Ana Maria szólalnak fel a Puck Bábszínház előcsarnokában.

Kovács Ildikó filmes kísérleteiről kevesen tudnak, ezért meglepetésként 16:40-től egy húsz perces vetítéssel várjuk az érdeklődőket.

Öt órától Világteremtés a bábszínpadon címmel fénykép vetítéssel egybekötött beszélgetésre kerül sor  Fekete Anetta színháztörténész, muzeológus felvezetésében. E program házigazdája Varga Ibolya rendező lesz.

Az emléknapot az Ördögverő jóbarátok című előadás zárja. A Puck Bábszínház vásári bábjátékát Kovács Ildikó 2005-ben rendezte.

A Kovács Ildikó emlékét idéző rendezvény mindenki számára ingyenes.