Koszorúzás és felolvasószínházi premier a magyar dráma napján Marosvásárhelyen

Koszorúzás és felolvasószínházi premier a magyar dráma napján Marosvásárhelyen

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata, az elmúlt évek hagyományához híven a magyar dráma napján, 2017. szeptember 21-én is megemlékező rendezvénnyel várja közönségét.

Az ünnepnek a kortárs, főként erdélyi szerzők drámáinak felolvasószínházi ősbemutatói mellett 2011 óta képezi részét a marosvásárhelyi felvilágosult gondolkodó, a magyar nyelvű színjátszást szorgalmazó művelődésszervező  Aranka György szobrának megkoszorúzása. A Színház szomszédságában zajló koszorúzáson az idén 280 éve született és 200 éve elhunyt Aranka György emlékét az életművéből válogatott szövegrészletekből származó összeállítással idézzük, melynek Kádár Noémi és Kádár L. Gellért színművészek adnak hangot. A koszorúzáson, a hagyományokhoz híven, jelen lesznek a helyi művelődési és kulturális érdekeltségű intézmények és egyesületek képviselői. Az ünnepség a Színház épületében folytatódik, ahol idén Kincses Elemér Karácsony Benő Pjotruska c. novellájából készült dramatizációja kerül első ízben színpadra Bálint Örs, Meszesi Oszkár, Gecse Ramóna és Lőrincz Ágnes színművészek közreműködésével. Az előadást Kincses Elemér rendezi.

A rendezvény programja:

–         17.30 óra – Aranka György szobra – KOSZORÚZÁS

Elhangzik: ARANKA GYÖRGY  EMLÉKÉNEK IDÉZÉSE Előadók  Kádár Noémi és Kádár L. Gellért színművészek

–         18.00 óra – Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, Underground Terem – FELOLVASÓSZÍNHÁZI ŐSBEMUTATÓ

Karácsony Benő-Kincses Elemér: PJOTRUSKA

(színpadi játék három hangra)

Rendező: Kincses Elemér

Szereplők:

Pjotruska (Baltazár György): Bálint Örs

Csermely: Meszesi Oszkár

Ilona: Gecse Ramóna

Mesélő: Lőrincz Ágnes

A színházi előadásra 8 lejes jegyek válthatók a kultúrpalotai jegyirodában, a színházi jegypénztárban és a www.biletmaster.ro honlapon.