Kortárs vígjátékok a kézdivásárhelyi színpadon

Kortárs vígjátékok a kézdivásárhelyi színpadon

Objektív okok miatt az átlagosnál rosszabb anyagi körülmények között kezdi a 2017/2018-as évadot a Kézdivásárhelyi Városi Színház, ezért olyan évadterv meghirdetésével próbál több nézőt színházba csalogatni a színház vezetősége, melyben többnyire kortárs szerzők vígjátékai szerepelnek.

 

A Városi Színház évek óta ugyanazt a pénzösszeget kapja a fenntartótól, de mivel az alapbérek jelentős mértékben növekedtek az elmúlt időszakban, jelenleg  nem marad  keretösszeg ebből a támogatásból produkciós költségekre. Anyagi okok miatt az új évad tervezett előadásainak sorrendjét is kénytelen volt úgy alakítani a színház, hogy a saját produkciók nagy része az évad második felében, a jövő év folyamán kerüljenek bemutatásra.

Idén újra öt előadást tartalmaz a kézdivásárhelyi színházi bérlet, ezek közül négy, kortárs szövegek alapján készül. Elsőként Kiss László egyéni produkcióját láthatja a közönség, amely Karinthy Frigyes művei nyomán Kolcsár József rendezésében várhatóan novemberben kerül bemutatásra. Ezt követi a szilveszteri vígjáték, Kolcsár József és Lung László Zsolt rendezése, Ray Cooney Bigámiája című műve, a tavaly nagy sikerrel bemutatott Ketten a neten című darab első része. A tervek szerint jövő februárban kerül sor Jazmina Reza Művészet című kortárs vígjátékának erdélyi ősbemutatójára, a darab rendezését Barabás Árpád, az udvarhelyi színház színésze és rendezője vállalta el. Daczó Zádor is újra rendez Kézdivásárhelyen, a Sławomir Mrożek Özvegyek című abszurd komédiáját a tervek szerint április folyamán mutatják be. Az évad ötödik előadása – a korábbi évadok gyakorlatához hűen – egy vendégjáték: Pierre Barillet – Jean Pierre Grédy: A kaktusz virága című darabja a Csíki Játékszín szilveszteri zenés előadásaként készül Kányádi Szilárd rendezésében. Az évad során más meghívott vendégjátékokra is sor kerül a színházban, melyeket kedvezményes jegyárakkal tekinthetnek meg a színház bérletesei.

Az elmúlt évadból továbbra is műsoron marad a Vaknyugat, A pandamacik csodálatos utazása…, a Ketten a neten, a Skandináv lottó, a Bolyai János estéje és A dolgokról egy földi szellemnek című előadás.

A Gábor Áron felnőtt bérletek ára 50 lej, a diákoknak és nyugdíjasoknak szóló kedvezményes bérletek 40 lejbe kerülnek. Harmincnál több bérlet vásárlása esetén a támogatóknak szóló 30 lejes Toldi bérletet ajánlja fel a színház a vásárlónak. Azok számára, akik az új évadban is támogatni szeretnék a Kézdivásárhelyi Városi Színházat, idén is meghirdeti a színház vezetősége a 400 lejes Mecénás bérletet, mely minden előadásra érvényes, az új bemutatók és felújított produkciók mellett a színház által szervezett vendégjátékokat is beleértve. Az új évad bérletei a Vigadó Művelődési Ház közönségszolgálati irodájában válthatóak ki hétfőtől csütörtökig 8-19, pénteken 8-15 óra között. Érdeklődni lehet a 0267 360 179-es és 0729 058 197-es telefonszámokon.