Koprodukciót készít Sepsiszentgyörgyön az Osonó Színházműhely és az Andrei Mureșanu Színház

Koprodukciót készít Sepsiszentgyörgyön az Osonó Színházműhely és az Andrei Mureșanu Színház

A két társulat Catinca Drăgănescu rendezésében állítja színpadra Székely Csaba Bányavakság című művét. A bemutatóra február 28-án, vasárnap este 7 órakor kerül sor az Andrei Mureșanu Színház Arta termében.

A két társulat tagjai február elejétől kísérleteznek és kalandoznak a marosvásárhelyi szerző trilógiájának ismeretlen falujában. A trilógia második része, a Bányavakság egy keserű komédia a székelyföldi település, a név nélküli falu közösségének vakságáról. A szereplők a szétesés utolsó lépcsőfokán léteznek, ahol már az emberek elveszítik az identitásukat és emberségüket. Ezek a szereplők nem egy betegség miatt vakultak meg, hanem a szegénység, a torz ambíciók és titkok miatt. A túlélésért való küzdelem működteti őket, ezért úgy élnek, mint valami vakok: úgy szavaznak, mint a vakok, úgy tesznek, mintha nem látnák a nővér fájdalmát vagy a lány eltévelyedését, ahogy azt az ürességet sem, amit a fakitermelő maffia hagyott maga után. Megvakította őket az interetnikus vakság, és nem látják, hogy apránként elhal, felszámolódik az egész falu.

A rendezőnő munkatársai: Wegroszta László díszlettervező, Fazakas Misi rendezői asszisztens, Ivácson László koreográfus és Csibi Szabolcs zenész. Szereplők: Daniel Rizea, Elena Popa, Sebastian Marina, Claudia Ardelean, Ion Fiscuteanu JR., Mucha Oszkár, Benyhe Bernát, Daragics Bernadette, Fekete Kata, Gyergyai Bea, Péter Izolda. Az Osonó Színházműhely főtámogatója a magyarországi Tiszta Formák Alapítvány.