Könyvbemutató és felolvasószínház a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

Könyvbemutató és felolvasószínház a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

November 11-én, hétfőn este 6 órától a Kolozsvári Állami Magyar Színház vendége lesz György Péter esztéta, médiakritikus, a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem Művészetelméleti és Médiakutatási Intézetének egyetemi tanára. A színház emeleti előcsarnokában sorra kerülő rendezvényen György Péter legújabb, a Magvető Kiadónál megjelent Állatkert Kolozsváron – Képzelt Erdély című kötetét Visky András mutatja be, és beszélget a szerzővel kisebbség és többség viszonyáról, valamint arról a lehetséges Erdély-képről, amelyet nem a különböző nosztalgiáktól áthatott képzelet, hanem a valóság kínál.

György Péter könyvében a történelmi traumák feldolgozásának lehetőségéről és az emlékezetpolitikák mibenlétéről ír. Félezer oldalas esszékötete közelről érinti mind az erdélyi, tágabb értelemben a határon túli, mind pedig a magyarországi olvasót.

A könyv megírása folyamán György Péter Szabédi Lászlót „fedezi fel”, nem csak önmagának. Ennek apropóján, a beszélgetést követően a színház stúdiótermében este 7 órától Szabédi László Férj Karrier című darabjának felolvasószínházi ősbemutatójára kerül sor. A darab nemrég került elő a Kolozsvári Állami Magyar Színház archívumából, a Látó Szépirodalmi Folyóirat 2013. augusztus-szeptemberi számában jelent meg.

A felolvasószínházi előadást Hatházi András rendezte, fellép Sigmond Rita, Kántor Melinda, Sinkó Ferenc, Vatány Zsolt, Csutak Réka, Váta Loránd, Buzási András, Fogarasi Alpár, Balla Szabolcs, Orbán Attila, Laczó Júlia, Imre Éva és Viola Gábor.

A felolvasószínházi est létrejöttét az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület támogatta. A könyvbemutatóra a belépés ingyenes, a felolvasószínházi előadásra 5 lejes árú jegyek válthatók a színház jegypénztárában és a www.biletmaster.ro oldalon.