Költői kegyetlenség – A pelikán bemutatója a kolozsvári színházban

Költői kegyetlenség – A pelikán bemutatója a kolozsvári színházban

Felix Alexa, bukaresti rendező újabb Strindberg-rendezéssel tér vissza a kolozsvári színházba. A 2012-ben bemutatott Julie kisasszony után ezúttal A pelikán című kamaradarabot állítja színpadra. A bemutató időpontja február 27., szombat este 8, következő előadás: február 29., hétfő, Stúdióterem.

A rendező a bemutató kapcsán szervezett sajtótájékoztatón elmondta, a Julie kisasszonyhoz viszonyítva A pelikán sokkal kevésbé realista mű, amely az emberi lélek mélyében rejtőző érzelmekről szól. A két előadást így főként az erős látványelemek teszik majd egymás párjává.  Strindberg aktualitása a rendező meglátása szerint a művet átható költői kegyetlenségben rejlik, mellyel a család intézményének széthullását ábrázolja. A drámában megjelenő szereplők fenségesek és visszataszítóak egy időben. Felix Alexa elmondta, szerencsésnek érzi magát, mivel a kolozsvári színészek csapatként tudtak elmélyülni Strindberg vészjósló világában.

„Strindberget játszani olyan, mint a kés élén táncolni, a szakadék szélén, ahonnan bármikor lezuhanhatsz. Hálás vagyok, mert itt olyan csapattal találkozhattam, akik mertek kockáztatni, nem félve a mélységtől” – nyilatkozta a rendező.

Az előadásban Kézdi Imola, Bogdán Zsolt, Imre Éva, Árus Péter és Kántor Melinda látható.

A Carmencita Brojboiu által jegyzett fagyos, mozdulatlanságba dermedt díszlet a nézők előtt kel életre, így válva az előadás egyenrangú szereplőjévé. Ebben a térben az történések mintha a végtelenségig ismétlődnének.

Az előadásra jegyek vásárolhatók a színház jegypénztárában (hétköznapokon 10-14 óra között, valamint előadások előtt másfél órával, tel.: 0264-431986), valamint online a www.biletmaster.ro oldalon.