Költészetünk ünnepe a SzatmárON

Költészetünk ünnepe a SzatmárON

Vasárnap a Red Hat Yardba várják a magyar költészet kedvelőit, a versek szerelmeseit: 14 órától éjszakába nyúló programmal várják őket a Harag György Társulat tagjai.

Két év kihagyás után újra élő, látogatható rendezvénnyel tér vissza a Költészetünk Ünnepe rendezvény, amelyet a Harag György Társulat idén is az Erdélyi Magyar Írók Ligájával együttműködve szervez a SzatmárON programja keretében. Többéves hagyomány, hogy a magyar költészet napjához kapcsolódóan ezzel az eseménnyel ünneplik a szatmáriak a magyar lírát, ám az utóbbi két évben a járványügyi korlátozások miatt csak online műsorfolyam formájában volt módjuk megtartani.

Most viszont, a korlátozások feloldását követően, így újra a személyes, egymással és a versekkel való találkozásoké lesz a főszerep. Ezeken túl, idén – a hagyományoknak megfelelően – több képzőművészeti ág is színesíti valamilyen formában a szavalatokkal, versfelolvasásokkal és irodalmi témájú beszélgetésekből álló programot.

A műsorfolyam ideje alatt fiatal szatmári képzőművészek – Nagy Gabriella, Bántó Fanni, Simionaş Varga Anna, Balog Tamás és Erdei Máté – a helyszínen készítenek el egy-egy alkotást, Nemes Nagy Ágnes Szomj című verse alapján. A műveket 18:45-kor árverezik el, a befolyt összegből az ukrajnai háború miatt nehéz helyzetbe került menekülteket támogatják. 

Szintén a műsor része egy fotókiállítás megnyitója: a Nagy városokról beszélt a messzi vándor című József Attila versből ihletődő, a Költészetünk Ünnepe 2021-es, Online műsorában bemutatott fotókból nyílik tárlat. A kiállító művészek: Babos Katinka, Oana Tarţa, Köves Fanni, Vajda Béci és Sasu Valér.

A versblokkok között – melyeken bárki mikrofonhoz léphet és szavalhatja vagy felolvashatja a kedvenc versét – fontos szerepet kapnak a diákok: a Szamos Diákirodalmi Kör műsorát is figyelemmel követhetjük majd, illetve részt vehetünk az ahhoz kapcsolódó beszélgetésen. Az Erdélyi Magyar Írók Ligájából fiatal költők – Sánta Miriám, Varga László Edgár és Gál Hunor – is bemutatkoznak és megosztják gondolataikat, illetve verseiket a közönséggel. Ezt követően Fehér Imola és Heinrich Andrea vezetésével interaktív zenés játékra invitálják a jelenlevőket. Online jelentkezik be Závada Péter magyar költő, drámaíró, zenész, aki saját költészetével ismerteti meg a publikumot.

A Költészetünk Ünnepe rendezvényen résztvevők a Nest slam poetry programját is figyelemmel követhetik, mi több, aki szeretne bekapcsolódni a slammeléshez, akár meg is mutathatja tehetségét a nagyérdeműnek.    

A programban fontos helyen szerepel a zene is: „Versek között” címmel Bertóti Johanna zenés műsorát hallgathatjuk meg, a rendezvényt pedig 22 órai kezdettel a Nagy Babos Rebeka duó dzsesszkoncerttel zárja.

Természetesen nem marad el a Költészetünk Ünnepe gasztronómiai programja sem: magyar költők kedvenc ételeit vagy versek ihlette fogásokat lehet majd kóstolgatni a különböző programpontok között.  

A szervezők nagy szeretettel várnak mindenkit az eseményre, azokat is, akik rendszerint azért nem vesznek részt a hasonló rendezvényeken, mert a gyermekük felügyeletét nem tudják megoldani. Most ez sem lehet ok a távolmaradásra, ugyanis Kófity Annamária és Nagy Tamás bábszínészek – jó idő esetén a Red Hat Yard teraszán – mondókás játékokkal foglalják majd le a gyerekeket.

A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal és a G. M. Zamfirescu Kulturális Központ által támogatott rendezvényen a részvétel mindenki számára ingyenes.