Költészet-ünnep Szatmáron

Költészet-ünnep Szatmáron

A magyar költészet napjához kapcsolódóan a Harag György Társulat SzatmárON kezdeményezésének részeként immár negyedik éve szervez versünnepet Szatmárnémetiben. Idén a rendezvényt április 9-én tartják, a tavalyi évhez hasonlóan a District 15 nevet viselő szórakozóhelyen.

A szervezők ez alkalommal is színes és színvonalas programmal készültek, amelynek középpontjában a magyar vers és az irodalom áll. Emellett izgalmas kerekasztal-beszélgetések, kulturális folyóirat- és könyvbemutató, kvíz, valamint irodalmi művekhez kapcsolódó ételek kóstolása színesíti a versblokkok dominálta programot.

A rendezvény keretében kerekasztal-beszélgetés zajlik majd a költészet helyéről az iskolai oktatásban, valamint szatmári költők, közéleti személyiségek és diákok beszélnek majd személyes találkozásukról a költészettel. Bemutatják André Ferenc, a Helikon szépirodalmi folyóirat szerkesztőjének legújabb kötetét és a Sugárút kulturális folyóirat legújabb számáról beszélnek majd annak szerkesztői.

Az irodalom mellett a programban helyet kap a zene és a képzőművészet is: vers-ihlette képzőművészeti alkotások születnek majd a helyszínen, illetve a záróbulin fellépő Koszika & Friends zenekar tagjai a helyszínen zenésítenek majd meg egy verset. Hallhatjuk majd Kovács András Ferenc gyermekverseit színművészek által megzenésítve és megannyi egyéb költeményt, hiszen a szervezők arra bíztatják a szatmáriakat: jöjjenek el hétfőn délután a District 15-be és osszák meg mindenkivel kedvenc verseiket – akár saját költeményeiket is!

„Ha pedig nem szívesen állsz ki emberek elé, akkor csak vegyél részt az eseményen, és hallgasd a többieket” – üzenik felhívásukban a szervezők.

A Költészetünk Ünnepe 2018. részletes programja

15:00 Megnyitó

Vers-kép
Vers-ihlette képzőművészeti alkotások születnek a helyszínen. A vásznak mögött: Ary Johanna, Mitroi Tímea, Akerman Csaba és Erdei Máté képzőművészek.

15:15 Versblokk
Az érdeklődők és a Harag György Társulat tagjai verseket olvasnak és mondanak el.

16:00 Élő kapcsolás

Online jelentkezik: Kiss Tibi, a Quimby zenekar frontembere.

16:10 Gasztro-etűd
Ételkóstoló: „konyhanyelvre” fordított klasszikusok

Közben: Versvideók

Szatmári kötődésű művészek verses videóüzenetei


16:30 „Holt költők társasága” – a költészet helye az iskolai oktatásban

Kerekasztal-beszélgetés Gál Gyöngyi, Szász Anikó és Fisár Erika magyartanárok, és a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium, Református Gimnázium és a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum diákjainak részvételével. A beszélgetést moderálja: Elek György.

17:00 Versblokk
Az érdeklődők és a Harag György Társulat tagjai verseket olvasnak és szavalnak.

17:40 Csillagszél – avagy kalandozások
Válogatás Kovács András Ferenc gyermekverseiből. A verseket megzenésítették és előadják: Nagy Csongor Zsolt, Péter Attila Zsolt, Rappert-Vencz Gábor és Cserey Csaba Csabcsi

18:00 Lapbemutató
A Sugárút című folyóirat legújabb (tizedik!) számáról beszélgetünk Kereskényi Sándor és Muhi Sándor szerkesztőkkel.

Közben: Gasztro-etűd
Ételkóstoló: „konyhanyelvre” fordított klasszikusok

18:20 Ej, mi a kő? – lírai vetélkedő
Költői kvízjáték

19:00 (meg)Talált vers – Személyes találkozás a költészettel

Kerekasztal-beszélgetés Jánk Károly és Simonfy József költők, Rappert-Vencz Gábor színművész, Scheitli Krisztina és Jankó Szép Attila középiskolás diákok részvételével

Házigazda: Bessenyei Gedő István.

A beszélgetést moderálja: Elek György.

19:30 Versblokk
Az érdeklődők és a Harag György Társulat tagjai verseket olvasnak és mondanak el.

Közben:
Koszika & Friends a helyszínen megzenésítenek egy, a nézők által kiválasztott verset

 

Gasztro-etűd

Ételkóstoló: „konyhanyelvre” fordított klasszikusok

20:30 Könyvbemutató
André Ferenc (költő, slammer, a kolozsvári Helikon folyóirat szerkesztője)  Szótagadó című kötetéről beszélget a szerzővel Fischer Botond költő, író, teatrológus.

Közben: Gasztro-etűd – desszert!

Ételkóstoló: „konyhanyelvre” fordított klasszikusok

21:00 Versblokk
Az érdeklődők és a Harag György Társulat tagjai verseket olvasnak és mondanak el.

21:45 Programzárás

Vers-kép tárlat
A helyszínen elkészült képzőművészeti alkotások leleplezése és bemutatása

22:00 Koncert – Koszika & Friends