Költészet a színpadon Marosvásárhelyen

Költészet a színpadon Marosvásárhelyen

A költészet kedvelői egyre gyakrabban találhatnak rangos lírai műsorokat, verses összeállításokat a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház kínálatában. Májusban két alkalommal is színházba várják a poézis rajongóit.

Az ÉN ÉS A VILÁG című versösszeállítással az alkotók a 90 éve született Székely János emléke előtt tisztelegnek. Székely János, költő, író, drámaíró, a 20. század második felének egyik legfontosabb erdélyi alkotója. Legjelentősebb művei minden személyes vallomásszerűségük ellenére kifejezik a 20. századi ember transzcendens fogódzóktól való megfosztottságát, és egyetemes igénnyel fogalmazzák meg a szerző korának közösségi sorskérdéseit.

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata és a Gyulai Várszínház koprodukciójában megvalósult előadóest a lírai életmű legkarakteresebb darabjaiból összeállt gyűjtemény. A verseket válogatta Elek Tibor; művészeti munkatárs: Gáspárik Attila; előadó: Henn János. Az előadóest 2019. május 5-én, vasárnap este fél 8-tól tekinthető meg Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Kistermében.

Az ÉHE A SZÉPNEK… című Budapestről érkező vendégelőadás szintén a költészetet varázsolja a marosvásárhelyi színpadra, Gyulai Zsuzsa Radnóti-díjas versmondó és a Strófa Trió előadásában. A verses-zenés műsor nagy ívű válogatás a magyar költészet gazdag tárházából Arany Jánostól Csoóri Sándorig. A versek úgy követik egymást, ahogyan az életünk szakaszai – születés, szerelem, útkeresések és végül a bölcsesség évei. A megszólaltatott költők: Arany János, Petőfi Sándor, Ady Endre, József Attila, Kosztolányi Dezső, Juhász Gyula, Radnóti Miklós, Pilinszky János, Sárközy György, Weöres Sándor, Garai Gábor, Csoóri Sándor, Reményik Sándor.

Gyulai Zsuzsa számos önálló est és közös műsor előadója, aki 2012-ben a Kárpát-medencei Csengey Dénes Versmondó versenyen I. helyezést ért el, majd további különböző rangos elismerések után, 2014-ben lett Radnóti-díjas.

A Strófa Trió 2006 áprilisában alakult, a magyar és a világirodalom verseiből állítja össze zenés műsorait, és fennállása óta számos magyarországi fellépésen és fesztiválon vett részt. Emellett a Calgary-i, torontói, dévai, nagyszebeni magyar közösség meghívására külföldön is játszott. Programjukban a klasszikus és a kortárs irodalom versei egyaránt megtalálhatók. Előadásmódjukra az akusztikus zenei megszólalás, a vokális éneklés jellemző. A trió tagjai: Dara Vilmos, Silling Tibor és Tábi Tamás, mindhárman közel negyven éve aktív szereplői a zenés irodalmi műfajnak. Játékuk során megszólaló hangszerek a teljesség igénye nélkül: akusztikus gitárok, koboz, buzuki, hegedű, furulyák, khena, kalimba, esőfa, udu, bongó, konga, darbuka.

Az ÉHE A SZÉPNEK… című előadás május 11-én, szombaton délután 5 órától tekinthető meg Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Kistermében.

Jegyek válthatók a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Kultúrpalotában működő jegyirodájában (keddtől péntekig 12.00-17.30 óra között, telefon: 0372 951 251), a Színházban működő jegypénztárban (keddtől péntekig 9.00-15.00 óra között és előadás előtt egy órával, telefon: 0365 806 865) valamint online, a www.biletmaster.ro  honlapon.