Kolozsvárról érkezik az év utolsó vendégelőadása a Csiky Gergely Színházba

Kolozsvárról érkezik az év utolsó vendégelőadása a Csiky Gergely Színházba

Az idei naptári év utolsó vendégelőadása Kolozsvárról érkezik a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Stúdió termébe. December 8-án este a Váróterem Projekt Reacting Chernobyl című előadására várják az érdeklődőket.

A Váróterem Projekt, független színházi csoport a kétezres évek elején kezdte meg működését, frissen végzett főiskolai hallgatók kezdeményezéseként. Az azóta eltelt hét évben további fiatal színészek és színházi alkotók kerültek be a csapatba. A Váróterem Projekt napjainkban egyike az ország legfontosabb független színházi műhelyeinek.

A Reacting Chernobyl 2017 januárjában került bemutatásra Cosmin Matei rendezésében. Az előadás a 30 évvel ezelőtti csernobili atomkatasztrófa történéseit igyekszik feldolgozni. 1986. április 26-án, 30 évvel ezelőtt, robbanás történt a csernobili V. I. Lenin atomerőmű 4-es reaktorában. A robbanás következtében beszakadt a reaktor teteje és nagy mennyiségű radioaktív hulladék jutott a légkörbe: uránium, plutónium, cézium.

“Könnyű elcsúszni a banalitásokon, főleg a felfoghatatlan dolgok banalitásain (…) Az elme is csak egy bizonyos mértékű borzalmat képes felfogni, mielőtt védekezően kikapcsolna. Erre a logikára támaszkodva, ha egy olyan veszéllyel állunk szemben, ami meghaladja a képzeletünket, akkor azt a konklúziót vonjuk le, hogy a veszély egész egyszerűen nem valós. (…) A titkolózás ideje lejárt. Csernobil változtatta meg. (…) Neked mindegy, hogy egy, két hétig szeretlek vagy az életem végéig?”- így szól az alkotók ajánlója.

Az előadás szövegkönyve Szvetlana Alekszijevics Csernobili ima és Wladimir Tchertkoff The Crime of Chernobyl: The Nuclear Gulag című könyvei nyomán íródott, a dramaturgi feladatokat Raluca Sas Marinescu látta el. Rendezőasszisztens, fordító és technikus: Sipos Júlia. Szereplők: Sebők Maya, Pál Emőke, Udvari Tímea, Csepei Zsolt, Hatházi András, Imecs-Magdó Levente és Sipos Júlia.

A kolozsvári Váróterem Projekt előadásra pénteken, december 8-án kerül sor este 7 órától, a Stúdióban. Az előadás megtekintése 14 éven felülieknek ajánlott.