Kolozsváron a Háromszék Táncegyüttes

Kolozsváron a Háromszék Táncegyüttes

Erdély-menyegző c. legújabb táncszínházi produkcióját és Az én mesém c. gyermekelőadást mutatja be április 7-8. között Kolozsváron a Háromszék Táncegyüttes.

Az Erdély-menyegző c. előadás Mihályi Gábor (Érdemes Művész, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője) első rendezése Erdélyben. Az előadás színpadi világában Erdély és a menyegző fonódik össze, az otthon, a haza és a házasság. Erdélynek a magyar kultúrában, történelemben, művelődésben, tudományban elfoglalt szerepe, egyáltalán az erdélyiség, mint összmagyar kérdés egy nagyon univerzális, nagyon mélyre ható és magasságokba emelkedő közösségi problematika – fogalmazza meg Mihályi Gábor, rávilágítva arra, hogy a házasság ezzel szemben a lehető legszemélyesebb téma.

Az előadás történetmesélés helyett szimbólumokra, asszociációkra és a mozdulatra épül. A téma bonyolultsága és gazdagsága miatt fontos szerep jut ugyanakkor a háttéranimációnak. Izgalmas színként – a táncegyüttes életében először – négy fős kamarakórus is közreműködik a produkcióban. Az előadás rendező-koreográfusa Mihályi Gábor, a rendező munkatársa Orza Calin koreográfus, a forgatókönyvíró és dramaturg Prezsmer Boglárka, a zenét Kelemen László szerezte. Az előadás jelmeztervezője Furik Rita, a díszletet, videót és animációt Ütő Gusztáv és Ferencz Hunor készítették.

Az én mesém c. gyermekelőadást második alkalommal hozzák el Kolozsvárra, 2015 márciusában két előadást játszottak a Magyar Opera színpadán, közel ezer óvodást és kisiskolást örvendeztetve meg. A Furik Rita rendezésében készült előadás a világirodalom és a magyar folklór ősmeséinek tiszta, egyszerű történeteiből, motívumaiból, valamint a varázsénekek mágikus erejéből építkezik. „Mély meggyőződésünk, amikor megmerítkezünk hagyományaink kincseiben, akárcsak a szomorú királylány szívét, úgy hangoljuk át magunkat is a boldogságra, hogy helyreálljon bennünk a világ. Mert a mese régebbi minden tudománynál, benne a világ rendjének ősi mintái és igaz képei őrződnek.” – vallják együtt az előadás alkotói.

A vendégjátékok egy Nagykárolyt és Nagybányát is érintő turné keretében valósulnak meg a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. Az Erdély-menyegzőt április 7-én, csütörtökön este 7 órától, Az én mesém c. gyermekelőadást április 8-án, pénteken délelőtt 10 órától lehet megtekinteni a Kolozsvári Magyar Opera nagytermében. Jegyek a Magyar Opera jegypénztáránál kaphatók (nyitva tartás: hétfőtől péntekig 13:00-19:00 óra között, telefonszám 0754-050150 ). A gyermekelőadásra szervezett óvodai és iskolás csoportok jelentkezését várják a 0728 085091 telefonszámon.