Kolozsvári mesék bemutató és bábszínházi világnap a Puck Bábszínházban

Kolozsvári mesék bemutató és bábszínházi világnap a Puck Bábszínházban

Március 9-én kerül sor a Puck Bábszínház legújabb bemutatójára. A Kolozsvári meséket a közönség március 10-én és 17-én is megnézheti. A bábszínházi világnap március 21-én lesz, melyre a Puck Bábszínház idén is külön rendezvénnyel készül. A hónap második felében a Mátyás királyról, és a Pinokkióról szóló előadásunk lesz műsoron.

Kolozsvári mesék

A tavasz beálltával újabb bemutatóval lepi meg közönségét a Puck Bábszínház magyar tagozata. Varga Ibolya rendező Kolozsvári mesék címmel Zágoni Balázs kötetének három meséjét viszi színpadra. A szöveget maga az író dramatizálta. „Zágoni Balázs meséi minket, kolozsvári bábosokat, visszaröpítettek időben és térben a honfoglalás koráig. Így lettünk rendre honfoglaló magyar családból és a rájuk leselkedő rablókból, várvédő magyarokká és török szpáhikká, majd kollégiumi kisdiákokként és városi polgárokként megérkeztünk a múlt század fordulójára, hogy tanúi lehessünk az első városi gőzvasút beindításának.” ̶  vallja a rendező.

A díszletet és bábokat Elena Ilaș, a bábszínház festő-díszlettervezője készítette, az előadás zenéjét Kötő Áron szerezte.

A társulat 11 színésze közül 8-an szerepelnek az előadásban: Balogh Dorottya, Domokos Szabolcs, Giriti Réka, Kötő Áron, Patka Ildikó, Pünkösti Laura, Okos Attila Ákos és Urmánczi Jenő.

Alsó korhatár: 4 év.

Ha én lennék Mátyás király

Mátyás király születésének 575. évfordulóját és trónra lépésenk 560. évét ünnepelték nemrégiben Kolozsváron. A bölcs királyt idézi a bábelőadás is. A kalandos történetből nem hiányzik a kolozsvári bíró, de Tribliri bohóccal, huszárral, banditákkal és szarvasokkal is találkozhat a kis és nagy közönség.

Az előadást Urmánczi Jenő, a bábszínház színésze rendezte, a szöveget Demeter Ferencz jegyzi, a díszletet és bábokat Liviu Bora tervezte. A szereposztásban Lanstyák Ildikó helyét Balogh Dorottya tölti be, és továbbra is játszik benne Domokos Szabolcs, László Réka és Okos Attila Ákos.

Az előadás 3 éven felülieknek ajánlott.

Én vagyok Pinokkió

A Puck Bábszínházban létrehozott Pinokkió előadás olyan találkozásokat idéz fel az életre keltett fabábubú történetével, amelyek támogató, segítő szándékról tanúskodnak, vagy éppen hogy veszélyesek és ez által összeszedettségre, ügyességre, önfegyelemre és bölcsességre nevelik a gyermeket.

Pinokkiót a kolozsvári előadásban Gepettó-apa és Tündér-anya segíti. Nekik köszönheti a kisfiú, hogy nem lesz nagyobb bántódása Tűznyelővel, a Rókával és a Kandúrral kialakult helyzetekben. Az előadás végén már Pinokkió lesz az, aki Gepettó segítségére lehet.

„A  meséből, amit én mondok, hiányzik az agresszivitás, mindössze sugallom azokat a konfliktusokat és veszélyeket, amelyekben a gyermek él.” – nyilatkozza Călin Mocanu az előadás rendezője, ezzel is invitálva minden 4. életévét betöltött személyt a Puck Bábszínház Pinokkiójára.

Az előadás díszlet-, jelmez- és bábtervezője az országosan elismert művész Sandu Marian, a zenét Dan Bălan szerezte. A szereposztásban Domokos Szabolcsot, Giriti Rékát, László Rékát, Patka Ildikót, Okos Attila Ákost és Urmánczi Jenőt találjuk.

 A Bábszínházi világnap részletes programját is hamarosan megtudhatják az érdeklődők.

 Szombatonként a következő előadásainkat játsszuk:

Március 3-án, 11 órától a Sárkány-művek lesz látható. Az előadást 7 éven felülieknek ajánljuk.

Március 10-én és 17-én a Kolozsvári meséket (4+) nézheti meg a közönség.

Február 24-én a Ha én lennék Mátyás király (4+), március 31-én pedig az Én vagyok Pinokkió előadás lesz látható.

Jegyek válthatóak előadás előtt a bábszínház pénztáránál. Jegyfoglalás hétfőtől péntekig 9-16 óra között a következő telefonszámon: 0731837693. Továbbra is igényelhető a nagycsaládos jegy a Puck Bábszínház magyar tagozatának az előadásaira. Ennek lényege hogy a minimum három gyermeket kísérő szülők (maximum két nagykorú) ingyen tekinthetik meg az előadást.