Kolozsvári mesék, bábszínházi világnap és Mozaik a Puck Bábszínházban

Kolozsvári mesék, bábszínházi világnap és Mozaik a Puck Bábszínházban

Gyerekeknek és felnőtteknek szóló programokkal jelentkezik a Puck Bábszínház magyar tagozata a következő hetekben. A megszokott szombati előadás mellett március 20-21-én a Bábszínházi világnap alkalmából többek között interaktív bábkereső játékra és gyerekkoncertre került sor, a hónap végén pedig újabb kiadása lesz a Mozaiknak, a felnőtteknek szóló prevenciós programnak.

Szombaton: Kolozsvári mesék

Március 17-én, szombaton 11 órától a Varga Ibolya rendezte Kolozsvári mesék című előadás lesz látható. Zágoni Balázs, a mesék írója és dramaturgja a következő gondolatokkal engedte útjára, a nemrég (március 9-én) bemutatott előadást „Mindig is izgatott, hogyan élhettek elődeink Kolozsváron száz, ötszáz, vagy ezer évvel ezelőtt. Sejtem, hogy miközben sok minden nagyon más volt, a szívük mélyén mégis nagyon hasonlóak voltak hozzánk. Békét akartak és barátokat. A fiúkat lenyűgözték az új gépek, a lányok meg vágyakoztak arra, amit a felnőttek csak a fiúknak engedtek. A Kolozsvári mesékben a bábszínészek megelevenítik számunkra egy száz évvel ezelőtti iskolás fiú, egy ötszáz évvel ezelőtti méhész és egy ezer évvel ezelőtti honfoglaló kislány rendkívüli történetét. De figyelem, fordított sorrendben! Ami összeköti őket az, hogy különös bátorságra volt szükségük. Mihez is? Hogy legyőzzék az ellenséget, meggyőzzék a barátaikat vagy megküzdjenek… önmagukkal. Jó időutazást és remek szórakozást!”

Az előadás 4 éven felülieknek ajánlott.

Kolozsvári mesék
Fotó: Puck Bábszínház

Jegyek válthatók előadás előtt egy órával a bábszínház pénztáránál. Jegyfoglalás hétfőtől péntekig 9-16 óra között a következő telefonszámon: 0731 837693. Továbbra is igényelhető a nagycsaládos jegy a Puck Bábszínház magyar tagozatának az előadásaira. Ezzel a minimum három gyermeket kísérő szülők (maximum két nagykorú) ingyen tekinthetik meg az előadást.

2018-as Bábszínházi világnap

Interaktív bábkereső sétával, gyerekkoncerttel, tombolával és természetesen bábelőadással ünnepli a Puck Bábszínház magyar tagozata a Bábszínházi Világnapot.

 

Néhány szó a Bábszínházi Világnapról

Az ezredfordulón, 2000-ben, németországi kongresszusán döntött úgy a Nemzetközi Bábművész Szövetség, hogy a színházi világnap mintájára legyen a bábosoknak egy külön ünnepe. „Akkor már joggal éreztük úgy, hogy ez a műfaj nagykorúvá vált. Minden más színháznál szélesebb korosztálynak játszik. Fiataloknak, öregeknek, felnőtteknek, kamaszoknak, gyerekeknek, néha még csecsemőknek is. (…) Dadi Pudumjee, a Nemzetközi Bábművész Szövetség mostani elnöke azt mondta: a mi ünnepünk csakis akkor lehet, amikor az egész földkerekségen mindenütt süt a nap. Ez pedig március 21-én van, a tavasz első napján.“ (Balogh Géza Jászai Mari-díjas rendező, az UNIMA nemzetközi és magyar vezetőségének tagja)

A 2018-as Bábszínházi világnap programja

Március 20.

16.00 Bábkereső (interaktív séta gyerekeknek és szülőknek) – Indulás az Életfa Családsegítő Egyesület székhelyétől (21. Decembrie 1989./Magyar u. 78. sz.)

17.30 Fütyülünk a világra – Bertóti Johanna gyerekkoncertje a Puck Bábszínház színpadán

18.40 Tombola – a Bábkereső-játékban résztvevő gyerekeknek

Március 21.

11:00 Kolozsvári mesék – bábelőadás. (4+) Rendező Varga Ibolya.

 

A belépés minden programra ingyenes.

A Bábkereső játék mente

A város öt különböző helyszínén egy- bábszínész tartózkodik egy bábbal, a sétára vállalkozók pedig az Életfa Családsegítő Egyesülettől indulva egy vázlatos térkép segítségével a különböző állomáshelyeken megkeresik a bábszínészt és a nála levő bábot, a gyerekek feltesznek egy kérdést a bábnak, egy kérdést a bábszínésznek és tovább haladnak az utolsó állomásig, a Puck Bábszínházig.

A gyerekkoncert után tombolára kerül sor, amelyen a játékban résztvevő gyerekek könyveket és bábszínházi bérletet nyerhetnek.

 

A rendezvény szervezői:

Kolozsvári Puck Bábszínház

Életfa Családsegítő Egyesület

Partnerek:

Alsóvárosi Református Egyház (Kétágú templom)

Koffer könyvesbolt és kávézó

János Zsigmond Unitárius Kollégium

1568 Bistro

Evangélikus- Lutheránus Egyház

A rendezvény támogatója:

IDEA könyvtér

Mozaik  ̶  A játék szerepe a gyermek fejlődésében a felnőtteknek szóló prevenciós program keretén belül

 

Március 29-én, csütörtökön 18 órától ismét sor kerül a Kolozsvári Puck Bábszínházban a Mozaik prevenciós programra, amelyet ezúttal Román Mónika pszichológus, gyerekpszichodramatista tart.

Az előadás utáni beszélgetésen többek között arról is szó lesz, hogy mennyire fontos a kötetlen játék a feszültségoldásban, a készség és képességfejlesztésben, illetve szerepgyakorlásban. Hogy mindezekben hol a helye a spontaneitásnak és kreativitásnak. Hogy mennyire nélkülözhetetlen a játékban megélt katarzis a gyermek fejlődésében.

 

Román Mónika 1972-ben született Kolozsváron. Végzettségeit a pszichológia, pszichodráma, pszichoterápia területén szerezte. 2012-től tagja és gyakorló pszichológusa az Életfa Családsegítő Egyesületnek, valamint elnöke a Kende Hanna gyerekpszichodráma Egyesületnek.

 

 A Mozaik program célja a szülők, a pedagógusok és a jövendőbeli szülők megszólítása számos szakterületen tevékenykedő szakemberek részvételével.

A Mozaikra a belépés ingyenes!