Koldusopera (Háromgarasos opera) a Tamási Áron Színházban

Koldusopera (Háromgarasos opera) a Tamási Áron Színházban

Bertolt Brecht Koldusoperája (Háromgarasos operája) a Szegedi Szabadtéri Játékok és a Tamási Áron Színház koprodukciójában, augusztus 2-án, 3-án és 4-én, az Újszegedi Szabadtéri Színpadon kerül bemutatásra, Bocsárdi László rendezésében. Az elmúlt évek legnagyobb szabású produkciója, amely a társulat összes színészét bevonja, a Tamási Áron Színház első közös munkája a Szegedi Szabadtéri Játékokkal. Az előadást a 2019/2020-as évadban a sepsiszentgyörgyi közönségnek is alkalma nyílik megtekinteni, hiszen bekerül a repertoárba.

John Gay XVII. századi Koldusoperájának romantikus, Robin Hood-szerű főhőse, Penge Mackie, Brecht Háromgarasos operájában egy hanyatló társadalmi osztály antihősévé válik. A mű az osztályharc panelszerű bemutatásán túl az emberi lélek időtlen belső drámáját is kibontja, olyan témákat érintve, mint például az árulás vagy a féltékenység. Ily módon Brecht víziójában a világban uralkodó káoszért nem csupán a társadalmi egyenlőtlenség, hanem az emberi természet esendősége is felelőssé tehető.

Koldusopera (Háromgarasos operakülönleges helyet foglal el a brechti életműben, ugyanis két alkotói korszak szintézisének a gyümölcse: már fellelhetőek benne az epikus színházra jellemző költői jegyek, de sokszor nagyon erőteljes – már-már detektívtörténetbe illő – szituációkkal is operál. Nem illusztrál, nem reprodukál, hanem szembesít és analízisre késztet, ahelyzetekbe való belehelyezkedés helyett a felmerülő problémákhoz való intellektuális viszonyra bíztatja a nézőt. A mű legnagyobb ereje mégis zenei vonalában érhető tetten: a jelenetek mellett felcsendülő songok elementáris erővel képesek hatni még a mai fül számára is. A Bocsárdi László rendezte előadás zenei koordinátora dr. Incze G. Katalin, a Kolozsvári Magyar Opera karmestere és korrepetitora.

Az előadásban a rablógyilkos szerepében Erdei Gábort láthatjuk, aki a 2018/2019-es évadban a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválján elnyerte az Emberi Erőforrások Minisztériumának Díját a Sam, avagy felkészülés a családi életre című előadás tizenhárom éves kamaszának megformálásáért, illetve a Pécsi Országos Színházi Találkozón a legjobb mellékszereplőnek járó díjat az Egy zabigyerek kék háttér előtt történetet mesél című előadásban alakított Császár Pál, valamint Rotics Kasszadra szerepéért.

Koldusoperát (Háromgarasos operát) augusztus 2-án, 3-án és 4-én 21 órától láthatja először a közönség az Újszegedi Szabadtéri Színpadon. Az előadásra jegyek válthatók a www.jegy.hu oldalon. A sepsiszentgyörgyi bemutató tervezett időpontja 2019. október 6.