Kokan Mladenović rendez Temesváron

Kokan Mladenović rendez Temesváron

Negyedik alkalommal rendez Temesváron a szerb és ex-jugoszláv államok színházi fenegyereke, Kokan Mladenović és csapata. A Koldusopera, a Shakespeare Sonnet 66 és a Hattyúk tava után ezúttal az antik görög szerző, Arisztophanész Madarak című vígjátékának sajátos feldolgozását viszi színre a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház művészeivel.

Aki látott már legalább egy előadást Mladenović rendezésében, azt nem éri váratlanul, hogy számára és alkotótársai számára a szöveg sok esetben mindössze csak ürügy arra, hogy olyan témákról beszélhessenek, melyek kortól és rendszertől függetlenül érvényesek, emberiek és kendőzetlenül rendszerkritikusak. Az emberi kisstílűség, a megvesztegethetőség és a korrupció, a politikai és hatalmi mesterkedések, a legalapvetőbb emberi értékek lábbal tiprása és az alapvető kilátástalanság jellemzi témaválasztásait. Mindennek ellenére előadásainak általános hangvétele humorban, iróniában, sőt öniróniában gazdag.

Arisztophanész történetének főszereplője két férfi, akik belefáradtak a soha véget nem érő háborúban eltöltött életbe, és a madarakkal együtt felépítik Felhőkakukkvárt, a művészettörténet egyik első megvalósított utópiáját.

Két és fél ezer évvel Arisztophanész vígjátéka után, mi továbbra is háborúban élünk, amely nem ér véget, csak alakot vált és földrajzi helyet, fáradtak vagyunk, leigázottak, s csak álmodozunk saját utópiánkról. Jogos hát a kérdés…Vajon mindezek után létrehozható egy világ, ahol mindenki egyenlő, ahol nincs háború, nincsenek harcok? És ha igen, miért nem tudjuk megvalósítani? És ha mégis megvalósítanánk, mennyi időbe telne újra elrontani?

Az előadás bemutatójára április 5-én, a második előadásra másnap, április 6-án kerül sor, este 7 órától a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Nagytermében.