Kisvárdán, majd Kolozsváron  vendégszerepel a Tamási Áron Színház

Kisvárdán, majd Kolozsváron vendégszerepel a Tamási Áron Színház

A marosvásárhelyi turné, ahol a Vízkereszt, vagy amire vágytok, az Úrhatnám polgár és a Rajtammaradt télikabát című előadásaikat játszották, és kovásznai kiszállás után, ahová Az ezredik éjszaka című mesejátékot vitték, június folyamán még további két turnéra készül  sepsiszentgyörgyi színház. Június 19-én a Magyar Színházak XXIX. Kisvárdai Fesztiválján 22 órától láthatják a Rajtammaradt télikabát című Cseh Tamás előadóestet, június 20-án 18:30-kor pedig a Bocsárdi László által rendezett Liliom című előadásuk kerül bemutatásra a fesztivál közönsége előtt a versenyelőadások kategóriájában. Mindemellett június 22-én 20 órától Kolozsváron a Tranzit Házban fogják játszani a Rajtammaradt télikabát című Cseh Tamás-emlékestüket.

A Liliom „Bocsárdi László rendezésében (…) a bezártságban, a kilátástalanságban kibontakozó tiszta érzésekről szól. A mérhetetlen szabadságvágyról, ami csak megzabolázva tud létezni. A korlátok közé szorult ember tehetetlenségéről, amint a megélhetése és az álmai között egyensúlyozva vergődik. Feszült helyzetében egyszerre szereti és bántja azt, aki számára a legfontosabb.” (Nagy Enikő)

Az előadásban fellépnek: Mátray László, Vass Zsuzsanna, Benedek Ágnes, Pálffy Tibor,

Nagy Alfréd, Gajzágó Zsuzsa, Bezsán Noémi, Rácz Endre, Diószegi Attila, Nemes Levente,

Szakács László, Erdei Gábor, Derzsi Dezső, Kónya-Ütő Bence, Fazakas Albert, Gáspár Csaba, Ráduly Zsófia, Tóth-Györgybíró Apor

 

A Rajtammaradt télikabát című, vers és a színház műfaja között elhelyezkedő Cseh Tamás-előadóest Gajzágó Zsuzsának, a Tamási Áron Színház színészének kezdeményezésére jött létre, Cseh Tamás és Bereményi Géza munkásságának és életfilozófiájának az életben tartására irányul, felmutatván az ő műfaji sokoldalúságukat, érzékenységüket.

 Az előadás alkotói: Gajzágó Zsuzsa (ének), Simó Lakatos Barna (gitár), Katona Dávid (gitár) és Ráduly Zsófia (hegedű).

A Magyar Színházak XXIX. Kisvárdai Fesztiválja idén június 16 – 24. között kerül megrendezésre. A versenyprogramban – Balogh Tibor művészeti tanácsadó javaslata alapján – 16 bemutató kapott helyet. Az előadásokat 5 fős szakmai zsűri fogja értékelni, amelynek tagjai: Fábián Péter színész-rendező a K2 Színháztól, Keszég László, a Szegedi Nemzeti Színház főrendezője, a Magyar Színházi Társaság elnöke, Pataki András, a Soproni Petőfi Színház igazgató-főrendezője, Zappe László színikritikus és dr. Zsigmond Andrea, színházi szakíró, szerkesztő (Játéktér, Székelyföld), egyetemi oktató (Babeș-Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár).

Tavaly a Sardar Tagirovsky által rendezett Úrhatnám polgár című előadásukat vitték Kisvárdára, ahonnan számos díjat hozott haza társulatunk: rendezői díjat kapott Sardar Tagirovsky, férfi alakításért járó díjat Pálffy Tibor, legjobb jelmezért járó díjat Bajkó Blanka Aliz, valamint a fesztivál zenei díját Bartók György és alkotótársai kapták. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Életmű-díjat adományozott Bocsárdi Lászlónak, mint a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház igazgató-rendezőjének.