Királydráma a marosvásárhelyi színház műsorán

Királydráma a marosvásárhelyi színház műsorán

Kiss Csaba HAZATÉRÉS DÁNIÁBA című darabja – akárcsak Shakespeare Hamletje – egy család történetét mutatja be. A Tompa Miklós Társulat előadásában színre vitt dráma ugyan az Erzsébet-kori királydrámát veszi alapul, más milyensége viszont a huszadik századi kérdésfelvetéseiben keresendő.

A HAZATÉRÉS DÁNIÁBA egy család története. Hazajön egy fiú külföldről, és azzal szembesül, hogy otthon válsághelyzet van. Hogyan éli meg a család egy elkövetett bűnnek a következményeit? Hogyan erjeszt meg maga körül mindent a hazugság? Hogyan mennek sorra tönkre a családon belüli kapcsolatok?

Az emberi viszonyok mellett nagy hangsúlyt kap a hatalom cinizmusáról alkotott mondanivaló is: addig, amíg a hatalmat egy látszat védi, addig nincs ellensége, addig az igazságnak nincs ereje, csak a látszatnak. Bár norvégok és dánok küzdenek ebben a történetben is, rólunk, rendszerváltáskori magunkról van szó, a mi furcsa, összezavarodott viszonyulásunkról bűnhöz, hatalomhoz, megbocsátáshoz.

Láthatjuk Bokor Barnát Claudius szerepében, Nagy Dorottyát Gertrudként, Varga Balázst Hercegként, Bíró Józsefet Horatioként, László Csabát Poloniusként, Kádár L. Gellértet Laertesként, Simon Boglárka Katalint Opheliaként, de feltűnik a színen Ördög Miklós Levente, Gecse Ramóna, Meszesi Oszkár, Henn János, Benő Kinga, Tollas Gábor és Biluska Annamária is.

Az előadás látványvilágát Irina Moscu díszlettervező, Andrei Cozlac video designer, valamint Horváth Jenny jelmeztervező szolgáltatják. Zene: DJ Palotai. Dramaturg: Róbert Júlia. Rendező: Kiss Csaba.

Az előadásra2019. október 10-én, csütörtökön, 19.00 órakor kerül sor a Nagyteremben.

A 14 éven felülieknek ajánlott előadás román nyelvű felirattal követhető.

Jegyek és bérletek válthatók a Színház Kultúrpalotában működő jegyirodájában (keddtől péntekig 12.00-17.30 óra között, telefon: 0372 951 251) és a Színházban működő jegypénztárban (keddtől péntekig 9.00-15.00 óra között és előadás előtt egy órával, telefon: 0365 806 865) és online, a www.biletmaster.ro honlapon.