Kincses Réka drámája az Ariel Színházban

Kincses Réka drámája az Ariel Színházban

A Láthatáron Csoport (www.lathataroncsoport.hu) független magyar színházi társulás, alapítója Feuer Yvette színész, drámapedagógus. A Csoport célja, hogy magas színvonalú művészeti és színházpedagógiai tevékenységeikkel erősítsék a társadalmi és egyéni szolidaritást, és előadásaikban gyakran olyan témákat feszegetnek, melyeket társadalmilag sokszor tabuként, vagy családi magánügyként kezel a társadalom. Budapesten kívül rendszeresen fellépnek vidéken, hátrányos helyzetű fiatalok előtt, és a környező országokban is. Előadásaik anyaga kortárs, gyakran saját fejlesztésű és kollaboratív módszerrel készül. A megmentő a családi témákat feldolgozó előadásaik sorába illeszkedik, bemutatója 2018. szeptember 22-én volt a B32 Galéria és Kultúrtérben, Budapesten. Az előadás egy testvérpár történetét dolgozza fel, miközben olyan családi krízishelyzeteket mutat be, amelyek sok ember számára ismerősek lehetnek. Tragikomikus történet egy kasztráló anyáról és két nővérről, akik nehezen találnak utat egymáshoz.

A darab ősbemutató, írója Kincses Réka, marosvásárhelyi származású, Berlinben élő író-rendező. A tragikomikus családtörténetet egy testvérpár szemszögéből ismerjük meg, akik elszakadtak egymástól életük egy pontján, majd felnőtt korukban újra találkoznak. Megelevenedik a múlt és ők igyekszenek megérteni szüleik egymáshoz és hozzájuk való viszonyát, és saját kapcsolatukat egymással. A találkozás során visszaemlékeznek múltjukra, és fokozatosan kibomlik a két testvér és családjuk története, a testvérek különbözőségének okai. Megjelenik apa, anya és megelevenedik a gyerekkoruk. Tudnak-e a nővérek utat találni egymáshoz felnőtt korukban? Feldolgozható-e a múlt, elfogadható, megszerethető-e a másik, az idegen, a különböző? Aki nem az, és nem olyan, amilyennek akartuk. Ajánljuk mindenkinek, akinek van testvére, akinek nincs és aki már átélte valaha, milyen rögös útjai lehetnek a szeretetnek.

Alkotók és szereplők:

Író: Kincses Réka

Rendező: Szabó Veronika

Színészek:

Feuer Yvette és Alida Bevk

Látvány és jelmez:

Palánki Hedvig

Zene/hang: Somló Dávid

Az előadásban megjelenő összes karaktert két színésznő játssza, összesen hét szerepet.

Az előadás hossza: 60 perc

Ajánlott korosztály: 14+

 

Az előadáshoz kapcsolódó program:

Az előadás után vezetett kerekasztal beszélgetést tartunk egy meghívott helyi pszichológus és a színészek bevonásával, Artner Szilvia újságíró vezetésével a darab témája által felvetett kérdésekben: a családi szerepek és azok alakulása, családi szerepminták átvétele, transzgenerációs minták és traumák átadása, testvérkapcsolatok és azok hatása a felnőtt életünkre, és arról, mitől működik jól egy család és mitől nem.