Kihirdették a DbutanT Fesztivál versenyelőadásait

Kihirdették a DbutanT Fesztivál versenyelőadásait

A sepsiszentgyörgyi Andrei Mureșanu Színház (TAM) és a Konstancai Állami Színház (TSC) által szervezett DbutanT Fesztivál 7. kiadásának zsűrije döntött arról az öt előadásról, amelyek bekerülnek a Versenyelőadások közé, az eseményre október 17.-23. között kerül sor Sepsiszentgyörgyön.

A kiválasztás a második fordulóra, a jelentkezett pályázók által beküldött videofelvételek alapján történt. Így a versenyre a következő öt előadást választották ki:

1. Black Box – díszlettervező, Cosmin Stancu

2. Petra von Kant keserű könnyei („Lacrimile amare ale Petrei von Kant”)- díszlettervező, Theodor Niculae

3. Brainstorm – díszlettervező, Ana Maria Mănăilă

4. Leckék a szerelemről és az agyról  („Lecții despre iubire și creier”)- díszlettervező, Ștefana Chelaru

5. Hogyan temettem el a bátyámat az aszfaltba („Cum mi-am îngropat fratele în asflat”) – Daria Nicu, díszlettervező

A DbutanT Fesztivál  idei zsűrijének tagjai: Theodor-Cristian Popescu (rendező); Dragoș Mușoiu (rendező); Cristina Milea (díszlettervező); Maria Miu (díszlettervező) és Adrian Damian (díszlettervező). Adrian Damian a DbutanT idei kiadásának kurátora, valamint a zsűri elnöke.

A verseny első szakasza, a DbutanT Nemzetközi Szcenikai Program szeptember 24-én, szombaton ért véget, Konstancán. Az erre a szakaszra kiválasztott résztvevők a terület olyan vezető személyiségeinek irányításával dolgoztak mint Jean-Guy Lecat (FR), Nic Ularu (RO, USA), Carmencita Brojboiu (RO), Paweł Dobrzycki (PL) és Helmut Sturmer (DE, RO).

A program során készült alkotások rendkívül érdekesek és meglepőek. A munkafolyamatot és eredményeit  dokumentálták és részben vagy egészben, videók, fényképek, vázlatok és modellek kíséretében kiállítják egy vándorkiállítás keretében. A műveket Sepsiszentgyörgyön a DbutanT Fesztivál második szakaszának részeként (október 17-22.), Bukarestben az Odeon Színházban a klímacsúcs keretében (október 4-5.), valamint a Goethe Intézet által rendezett kiállításon (október 10-22.) mutatják be.

Az idei két díjazott díszlettervező lehetőséget kap, hogy  a sepsiszentgyörgyi Andrei Mureșanu Színházban és a Konstancai Állami Színházban színpadra kerülő előadás díszlettervezői vagy segéd díszlettervezői legyenek.

A DbutanT Fesztivál-verseny 7. kiadása az AFCN-től kapott pénzügyi támogatást, és a Kovászna Megyei Tanács is támogatja, amely az esemény állandó partnere az első kiadás óta. Köszönetet mondunk a Konstancai Megyei Tanácsnak, amely a konstancai Állami Színház kulturális programjának finanszírozásával támogatja ezt a rendezvényt, valamint az Ovidiu Városházának, amely most csatlakozott a DbutanT partnereihez, de azt ígéri, hogy ezentúl hűséges partner lesz. Rajtuk kívül a DbutanT-nek idén új partnerei is vannak: a romániai OISTAT Központ (Színházi Tervezők, Technikusok és Építészek Nemzetközi Szervezete), a BRD Románia, a bukaresti Goethe Intézet és a sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK Sportklub. A DbutanT Fesztivál-verseny hűséges partnere továbbra is a Șpraiț Egyesület.