Kicsid Gizella Pilinszky-estje a magyar kultúra napján a kolozsvári színházban

Kicsid Gizella Pilinszky-estje a magyar kultúra napján a kolozsvári színházban

Január 22-én, szombaton este 8 órától a magyar kultúra napja alkalmából a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében Kicsid Gizella Késő kegyelem című előadóestje látható. Az előadást Pilinszky János verseiből összeállította és előadja Kicsid Gizella. Zongorán közreműködik: Horváth Zoltán.

A Pilinszky 100 emlékév keretében született Késő kegyelem című előadóest három téma megragadásával boncolgatja a létezésében vergődő ember természetét: Háború, Szerelem, Isten. És bár Pilinszky istenes versei képezik az előadás harmadik pillérjét, mégis Pilinszky egész költészetét átitatja a Van-e megváltás? kérdése. Az Istennel való párbeszéd megkerülhetetlensége még a tudománytól fűtött világunkban is időről időre újra előkerül, ahogyan Pilinszky költészete is. Maga Pilinszky is azt írja az Ars Poetica helyett művében, hogy „A tények mögül száműzött Isten időről időre átvérzi a történelem szövetét.” Kicsid Gizella Pilinszky-estje Bach zeneiségével, a maga személyes hangvételében keresi Pilinszky sorai között a párbeszédre való törekvést Isten és az elhagyatott ember között.

Az előadás létrehozását Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa támogatta.

A Késő kegyelem előadóestre jegyek vásárolhatók a színház jegypénztárában (hétköznap 10 és 14 óra között), valamint online a www.biletmaster.ro weboldalon.