Kéthetes európai turnéra indul az Osonó Színházműhely

Kéthetes európai turnéra indul az Osonó Színházműhely

Április 11-26. között Ausztria, Szlovákia, Németország és Dánia összesen 11 települése ad otthont a Nem vagyok, csak mások látnak című előadásnak. A magyar költészet napja alkalmával szervezett turné során a diaszpórában élő magyar közösségek számára mutatja be a társulat az 55 perces monodrámát, amely József Attila-szövegekből építkezve keresi az életmű aktualitását, a költő megidézhetőségét, az azt követő beszélgetés pedig lehetőséget ad, hogy a találkozás valódi párbeszéddé váljon.

Hogyan lehet hozzánk valaki ennyire közel, aki ennyire távoli? József Attila életterhei számunkra felmérhetetlen szélsőségek, mégis: a mi haragunkkal jajdul fel, a mi sírásunktól szorul el a torka, s a mi szánk felett húzódik mosolyra a bajsza. Az Osonó találkozásra hív: személyes találkozásra egymással – és József Attilával. Egy emberrel, aki közénk ül, ránk néz, megosztja velünk falatnyi útravalóját, s akinek szájából úgy fordulnak ki a jól ismert szavak, ahogy még nem találkoztunk velük. Verssorokból bontakozik ki egy élet: az enyém vagy a tiéd, és – talán – egy szegény, Attila nevű barátunké.

A Mucha Oszkár által előadott és Fazakas Misi rendezésében készült előadásban elhangzó szövegek nem csak lírai alkotások, hanem a jelen időben, ürügyként újjászülető gondolatok. A versek mellett elhangzanak részletek a József Attila által írt önéletrajzból illetve a Szabad ötletek jegyzékéből is.

Egy pár nézői visszajelzés az eddigi előadások kapcsán:

„Az előadás, illetve ez a tolmácsolás nagyon kinyitotta számomra József Attila személyiségét.”

„Én kimondottan nem szerettem ezeket a József Attila verseket, de az előadásotokkal közelebb kerültek hozzám ezek a szövegek.”

„Nagyon személyesnek éreztem az előadást. Annyira jó volt, hogy körbe ültünk és ez az egész nekünk szólt, megszólított!”

A turné programja:

Április 11, 11:15: Felsőőr, Felsőőri Kétnyelvű Szövetségi Gimnázium

Április 11, 19:00: Bécs, Collegium Hungaricum

Április 12, 17:00: Pozsony, Liszt Intézet

Április 13, 11:05: Szenc, Közgazdasági és Pedagógiai Szakközépiskola

Április 15, 19:00: Hamburg, AlsterCity (Weidestraße 122b, ill. Osterbekstraße 90b)

Április 16, 15:00: Haderslev, Hammelev Skole (Hammelev Bygade 18, 6500 Vojens)

Április 17, 19:00: Aalborg, Aalborg Bibliotekerne

Április 20, 18:00: Koppenhága, Huset på Rymarksvej (Rymarksvej 3B 2900 Hellerup)

Április 22, 19:00: Berlin, Berlini Szalon (Zehntwerderweg 41a)

Április 23, 18:00: Hannover, református templom gyülekezeti terme (Lavesallee 4)

Április 25, 19:00: München, Katolikus Misszió (Oberföhringer Strasse 40)

 Az Osonó Színházműhely egy olyan független, alternatív színházi kezdeményezés, amely a létrejövő előadásokon túl párbeszédre törekszik a közönséggel, annak érdekében, hogy inspirációt adjon, hogy felelős és kreatív emberként keressék meg helyüket a társadalomban. A színházi, oktatási és szociális projekteken keresztül, az Osonó intenzív élményt biztosít a résztvevők számára, hogy saját önismeretük és másokkal való kapcsolataik fejlesztését elősegítse. Az Osonó kifejezés idézi azt a színházi formát, amelyet a társulat képvisel: közeledni, meghallgatni, meglátni a vándorló ember álmait, félelmeit, szenvedélyeit és örömeit, aztán a megfigyelt valóságokat olyan történetbe helyezni, amely, mint tükör hat a néző számára.

A társulat a közelmúltban az Európai Parlament értékelése által az Ifjúsági Nagy-Károly Díj Nemzeti győztese lett, előtte Regisztrált Tehetségponttá, majd Európai Tehetségponttá vált és magáénak tudhatja a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Csokonai Vitéz Mihály Közösségi díját is. 

Az előadás teasere itt tekinthető meg: