Két új live videóklippel jelentkezik az ÉN zenekar

Két új live videóklippel jelentkezik az ÉN zenekar

Verseket zenésít meg és saját dalokat is játszik az ÉN, a játék és a kísérletezés jegyében. Tagjai: Bertóti Johanna (ének, gitár) és Páll András (gitár, ének). Az Erdélyben élő és alkotó duó két új szerzeménnyel jelentkezik YouTube-csatornáján. A De Call című dal szerzője Páll András, a lost in translation pedig Oláh K. Tamás verse, amelyet Páll András zenésített meg.

Az ÉN tagjai zenei téren egymás negatívjai. Míg Bertóti Johanna énekel és gitározik, addig Páll András gitározik és énekel. Johannához közelebb állnak a konvencionális zenei megoldások, a líraiság, Andráshoz az őrült zenei ötletek, a formabontás. Mindez a kettejük alkotta ÉN-ben találkozik, és olyan dalokat eredményez, amelyekben mindkét alkotó jól megtalálja a helyét, legyen szó megzenésített versekről vagy saját szövegű szerzeményekről. Dalaikat ajánlják mindazoknak, akik a zenében szeretik a kísérletezést, a változatosságot, a szokatlan fordulatokat, és akik nem riadnak vissza a nagy dózisban adagolt költészettől.

De Call

Leonhardt von Call (vagy Leonhard de Call) osztrák, klasszicista zeneszerző és gitárvirtuóz ihlette Páll András szerzeményét. Call a maga korában, a 18. század végén és a 19. század elején igen népszerű volt, főleg amatőröknek írt darabjainak köszönhetően, ma már viszont alig ismert.

A De Call a duó egyik legderűsebb és legkönnyedebb hangvételű dala, viszont a vanitatum vanitas jegyében fogant szöveget átitatja a lemondás és a költői cinizmus.

lost in translation

A dalt a 2019-es Énekelt Versek Zentai Fesztiváljára készítette elő az ÉN, Oláh K. Tamás azonos című verse alapján. A megmérettetésen III. díjjal térhetett haza a duó.

A sanzon hagyományát idéző szerzemény egy kezdődő szerelem ellehetetlenülését, egy találkozás és eltávolodás történetét mutatja be, párhuzamba állítva két személy térbeli elszakadását az idegen nyelvű mondatok átértelmezése miatt tátongó szakadékkal.

Az ÉN YouTube-csatornája: https://www.youtube.com/@en-bertoti-pall

Az ÉN hivatalos Facebook oldala: https://www.facebook.com/EN.zenekar