Miroslav Krleža: Léda - próbafotó

Két új bemutató előkészületei zajlanak a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

Februárban két új országos bemutató próbái zajlanak párhuzamosan a Kolozsvári Állami Magyar Színházban. A nagyszínpadon Robert Raponja horvát rendező viszi színre a a horvát klasszikusnak számító Miroslav Krleža Léda című drámáját. A darab a szerző Glembay családról szóló ciklusának része, az egyetlen, melyet Krleža „szerelmi játéknak”, majd később komédiának nevezett el. A Léda a test és a szavak játéka a szerelemmel és annak változataival, ahogy azt a polgári réteg és az arisztokrácia képviselőinek érdekei és szeszélyei megkívánják. A dráma azt a társadalmi réteget mutatja be, amely az Októberi forradalom után Krleža szerint halálra van ítélve. Az előadás főbb szerepeiben Szűcs Ervin, Hatházi András, Györgyjakab Enikő, Bogdán Zsolt és Kató Emőke lesz látható. A nagyszínpadi bemutató időpontja: március 8., szombat este 8 óra.

Miroslav Krleža: Léda – próbafotó
Fotó: Biró István

Február második felében Urbán András, Jászai Mari-díjas vajdasági rendező vezetésével elkezdődnek az Ivanovék karácsonya című stúdió-előadás próbái is.Alekszandr Ivanovics Vvegyenszkij orosz drámaíró szövege az avantgárd, az abszurd, a groteszk, a társadalmi szatíra, a rémdráma stílusjegyeit egyaránt magán hordozza. A meghitt hangulatot sugalló cím ellenére a darab középpontjában egy brutális gyilkosság áll, mely végül családi tragédiához vezet. Az előadás bemutatójának időpontja március 18., kedd, este 8 óra.

Az előadásokra jegyek már elővételben vásárolhatók a színház jegypénztárában, naponta 10-13 és 16.30-18.30 között (tel.: 0264-593468), valamint a www.biletmaster.ro oldalon.