Két nemzeti színház műsorán a marosvásárhelyi Hedda Gabler

Két nemzeti színház műsorán a marosvásárhelyi Hedda Gabler

2019  januárjában a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban és a budapesti Nemzeti Színházban is megtekinthető lesz a Tompa Miklós Társulat sikerprodukciója, Henrik Ibsen HEDDA GABLER című drámája.

Ez a produkció képviselte a Társulatot a Pécsi Országos Színházi Találkozón, a  Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválján – mely megmérettetésen Varga Andrea címszereplő a LEGJOBB NŐI ALAKÍTÁSI DÍJAT érdemelte ki – és Székelyudvarhelyen az Interetnikai Színházi Fesztiválon (9. IFESZT).

A Keresztes Attila rendezésében bemutatott műről György Andrea így ír:

„Keresztes Attila új Hedda Gablere rózsaszín dobozba zárt néma üvöltés. (…) Keresztes rendezésének egy új dimenziója tárul fel azáltal, hogy a klasszikus, dramatikus szövegre épülő, azt megjelenítő színházi előadás  rendezője a textus íróját is szereplővé teszi. (…) Az előadás ironikusan reflektál az artaud-i teologikus színpadra, amelynek legfontosabb eleme a szerző-isten, a szövegvilág teremtője, az atya, aki jelen van, és figyel, hogy minden az ő elképzelései szerint történjen a színpadon. Ő a zsarnok, akitől a rendező és a színészek, a „mester gondviselésszerű akaratának elnyomott tolmácsai“ nem tudnak megszabadulni, illetve meg tudnának, de ennek az előadásnak az alkotói nem követnek el apagyilkosságot. (…) Az elakadt lemezen a tenor vég nélkül énekli a „Lass irre Hunde heulen“ mondatot, és a megtébolyodott kutyák mintha sosem akarnák abbahagyni az ugatást. A vásárhelyi Hedda Gabler nagyon jó előadás. Annyira jó, hogy még a szigorú Henrik Ibsenből is előcsal egy elismerő mosolyt.”  – Üvöltés a rózsaszín dobozból  (jatekter.ro)

A Kúnos László magyar fordítását felhasználó színrevitel szereplői: Bartha László Zsolt, Varga Andrea, Kilyén Ilka, Kádár Noémi, Bíró József, Kádár L. Gellért és Biluska Annamária. Díszlettervező: Szőke Zsuzsi; Jelmeztervező: Bianca Imelda Jeremias; Zeneszerző: Boros Csaba; Rendező: Keresztes Attila.

Marosvásárhelyen január 25-én, pénteken este 7 órától a Nagytermi Stúdiótérben, míg Budapesten január 28-án, hétfőn este 7 órától a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadán lesz látható az előadás.

A marosvásárhelyi előadásra jegyek válthatók a Színház Kultúrpalotában működő jegyirodájában (kedd-péntek: 12.00-17.30 óra között, telefon: 0372 951 251), a Színházban működő jegypénztárban (kedd-péntek: 9.00-15.00 óra között és előadás előtt egy órával, telefon: 0365 806 865) és online a www.biletmaster.ro  honlapon, míg a budapesti előadásra a https://www.jegymester.hu/hun/Event/62001841 oldalon lehet jegyet vásárolni.