Két marosvásárhelyi előadás a DESZKA Fesztiválon

Két marosvásárhelyi előadás a DESZKA Fesztiválon

A kortárs magyar dráma seregszemléjeként nyilvántartott XI. DESZKA Fesztivál 2017. március 27-én, a Színházi Világnapon nyitja meg kapuit a debreceni Csokonai Színházban. Az idei fesztiválprogramba huszonhat előadás került be, köztük kettő a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház előadásában.

            A Tompa Miklós Társulat Bartis Attila RENDEZÉS című, a szerző rendezésében színre vitt drámáját mutatja be, míg a Liviu Rebreanu Társulat Székely Csaba: :p – PATRU PIESUȚE POLITICE DESPRE DUȘMANI / IDEGENEK – NÉGY POLITIKAI GYEREKDARAB című, Sebestyén Aba rendezésében bemutatott színművével vesz részt a seregszemlén.

            A RENDEZÉS ajánlója szerint a titkok mindannyiunk életében jelen vannak. Ott keringenek körülöttünk: visszhangjuk a falból árad, képmásuk a tükörből. Mi pedig néha szeretetből elhallgatjuk őket, máskor munkaköri kötelességből vagy egyszerűen önszántunkból vallunk róluk. Szerintünk. De ez a saját igazságunk. Egyedül az életben maradás ösztöne sarkall arra, hogy eljátsszuk, tekintettel vagyunk a másik igazságára. Valójában mindannyian színészek vagyunk. Egy Möbius-szalag az életpályánk, amely mindig úgy fordul, hogy le ne essünk róla. Mindeközben pedig, valamiféle rejtett csoda folytán, háromdimenziós színpaddá alakul a kétdimenziós valóságunk.

            A szereposztás tagjai: Korpos András, P. Béres Ildikó, Kádár Noémi, Kiss Bora, Kilyén László, Bartha László Zsolt, Galló Ernő, Csíki Szabolcs, Varga Balázs. Látványtervező: Márton Erika. Rendezőasszisztens: Kölcze Kata.

Az előadás Debrecenben a Horváth Árpád Stúdiószínházban tekinthető meg. március 29-én, szerdán 16 órától.

A :p – PATRU PIESUȚE POLITICE DESPRE DUȘMANI / :p – IDEGENEK – NÉGY POLITIKAI GYEREKDARAB arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy nem születünk előítéletekkel. De egy előítéletekkel teli világba születünk bele, és hamar megtanuljuk, hogy kik a rossz emberek. A jók persze mi vagyunk. Jobbak vagyunk, mint „ők”, mert „ők” rosszat akarnak nekünk. És végső soron mi is rosszat akarunk nekik, nekünk viszont jól megalapozott okunk van rá. Igaz, néha tévedni is szoktunk az előítéleteinkkel kapcsolatban, és rájövünk, hogy mindaz, amit „róluk” meg „rólunk” tudunk, igazából másképp van. Vagy hogy egyáltalán nem is igaz. Ezekről az „igazakról” szól a komédia, a valóságtól teljesen elrugaszkodott négy tanítómesével.

A szereposztás tagjai: Ciugulitu Csaba, Cristian Iorga, Luchian Pantea, Andi Gherghe, Raisa Ané, Loredana Dascălu és Georgiana Ghergu. Díszlet: Lokodi Aletta, jelmez: Hotykai Evelyn, zene: Cári Tibor. Rendező: Sebestyén Aba.

Az előadást a debreceni Csokonai Színház Nagyszínpadán, épített nézőtéren mutatják be március 30-án, csütörtökön 21 óra 30 perctől. A román nyelvű előadás magyar nyelvű felirattal követhető.

Mindkét előadást szerepel a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház áprilisi repertoárján, tehát a hazai közönség is megtekintheti: RENDEZÉS – április 3., hétfő 19.30 – Kisterem; :p – PATRU PIESUȚE POLITICE DESPRE DUȘMANI / :p – IDEGENEK – NÉGY POLITIKAI GYEREKDARAB – április 19.00., szerda 19.30 – Kisterem.

Jegyek válthatók a Színház Kultúrpalotában működő jegyirodájában (hétköznap 12.00-17.30 óra között, telefon: 0372 951 251) és a Színházban működő jegypénztárban (hétköznap 9.00-15.00 óra között és előadás előtt egy órával, telefon: 0365 806 865) és online a www.biletmaster.ro honlapon.