Két hold világa – Szorcsik Kriszta és Bogdán Zsolt előadóestje Kolozsváron

Két hold világa – Szorcsik Kriszta és Bogdán Zsolt előadóestje Kolozsváron

Október 27-én és 28-án este 8 órától a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében a Gyulai Várszínház, a Transzformáció Alapítvány és a Spectrum Színház közös produkciója, a Két hold világa című előadás látható Bogdán Zsolt rendezésében. Az előadás szövegét Nemes Nagy Ágnes és Lengyel Balázs levelei, versei, publicisztikája alapján írta és szerkesztette Szorcsik Kriszta és Bogdán Zsolt.

A két szereplős előadásban Bogdán Zsolt és Szorcsik Kriszta látható, akik így beszélnek az előadásról: „Ahogy Nemes Nagy Ágnest a tenyerében tartott „igazi, de igaziból igazi szaharai homok” magával ragadja és Krisztus előtti időkbe repíti, Ekhnaton fáraóhoz, Lengyel Balázshoz, akihez, saját bevallása szerint: “gyöngéd szálak fűzik”, verseit olvasva úgy gyöngül szálanként a test is a lélek is, roskad játéktól, a széptől, az ismeretlen angyalok érintésétől, az erdélyi, boglyák aljában vermelt batul illatától, míg végül feloldódik a nagy Ismeretlenben, az útban … a lent-fentekben, és a kint-bentekben. Mindez egyszerre történik, „ugyan egy völgyben, ugyan egy pontban együtt” … Kettőnk szépség szomja, szépség keresése így lett egyetlen találkozás része. „Egyek s nem egy Egyek” lettünk versei által az időben. Jöjjenek velünk.”

Nemes Nagy Ágnes költő mértékadó és meghatározó személyisége volt a II. világháború utáni magyar irodalomnak. Lengyel Balázs író, esszéista, irodalomszervező az Újhold folyóirat körének legjelentősebb kritikusa volt. Kettejük sorsa szétválaszthatatlanul összefonódott, és annak ellenére, hogy házasságuk válással végződött, szellemi életközösségük, barátságuk mindvégig megmaradt. Életük része volt a hangos ellenállás, majd néma túlélés a diktatúra idején, háború és fogolytábor, a „hároméves irodalom” eufóriája után a kitaszítottság, üldözöttek mentése és bújtatása…

A Kolozsvárra érkező sorsjáték ősbemutatójára idén nyáron, a Gyulai Várszínház Kamaratermében került sor.

A Két hold világa című előadásra jegyek vásárolhatók a színház jegypénztárában, valamint online a www.biletmaster.ro weboldalon.