Két előadás arról, hogy érdemes-e romlott világokban keresni a jót Temesváron

Két előadás arról, hogy érdemes-e romlott világokban keresni a jót Temesváron

Párhuzamosan két próbafolyamat zajlik a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színházban, mindkettő a méltóság, az emberségesség létét vagy azok hiányát vizsgálja.

Bertolt Brecht: A kaukázusi krétakör című remekművét Harsányi Zsolt, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem dékánja, Aiszkhülosz: Oltalomkeresők c. tragédiáját pedig a Németországban élő Szabó Kristóf rendező-koreográfus állítja színpadra.

Brecht művében izgalmas és provokatív történet bontakozik ki, amely rávilágít a lélek komplexitására, az ebből fakadó erkölcsi dilemmákra, az emberi természet és a társadalmi normák összeférhetetlenségére.

Nyomor és háború idején a hatalom asszonya fejvesztve menekül a lázadók elől, kisfiát is hátra hagyja, miközben egy szolgáló életét kockáztatva menti meg és neveli a gyermeket. A lázadás leverése után eljön az igazságszolgáltatás ideje: az anya kéri vissza gyermekét. Kié a fiú? Létezik-e méltóság, jóság egy velejéig romlott világban?

A szereposztásban Vajda Boróka, Jancsó Előd, Lajter Márkó Ernesztó, Hegyi Kincső, Czüvek Loránd és Lőrincz Rita mellett színpadra lépnek Karsai Dóra, Adorjáni Nagy Zoltán, valamint Farkas Eszter meghívott művészek. Az előadás látványvilágáért Bács Krisztina jelmez- díszlettervező felel.

Bertolt Brecht: A kaukázusi krétakör bemutatóját április 19-ére tűzte ki az intézmény.

Egy ókori történetet mesél el a mozgás nyelvét és a videóprojekciók világát hívva segítségül Szabó Kristóf rendező.

Aiszkhülosz legkevésbé ismert, Oltalomkeresők című tragédiája azt vizsgálja, mit jelent üldözöttként idegen földre menekülni, oda, ahol élet-halál kérdésévé válik, hogy az ország befogadó-e vagy sem. Szabó Kristóf értelmezésében az előadás politikai menedékjogot kérők története, akik sorra veszítik el erkölcsi támaszaikat: a saját kultúrájukba, az istenükbe és az emberségbe vetett hitüket.

Minek kell megváltoznia ahhoz, hogy mindezek ellenére értelmet nyerjen az életük? Az antikvitás és reneszánsz szellemi öröksége már csak emlék, vagy létezik még csírája a humanisták idealizmusának? A társulat szellemvilágokon és szürreális szituációkon át vezető utakon keresi a választ a kérdésekre.

Szabó Kristóf, aki Magyarországon íróként és képzőművészként kezdte pályafutását, mára rendező-koreográfusként a németországi kulturális élet egyik legizgalmasabb személyiségévé vált, jelenleg a kölni székhelyű F.A.C.E. Visual Performing Arts Ensemble művészeti vezetője. Pályája során több művészeti ágban, a színház, a tánc, illetve képző- és összművészeti formák területén is kipróbálta magát; színházi alkotásait hang-, fény- és videóprojekciókkal helyezi meglepő kontextusba.

Az előadásban színpadra lépnek: Aszalos Géza, Balló Helga, Borbély B. Emília, Erdős Bálint, Jancsó Előd, Kiss Attila, Kocsárdi Levente, Mátyás Zsolt Imre, Mihály Csongor, Molnos András Csaba, valamint Tóth Karolina meghívott művész, Szabó Kristóf állandó munkatársa. Az előadás jelmezeit Kasza Emese jegyzi.

Aiszkhülosz: Oltalomkeresők c. tragédiájának adaptációját június 14-én mutatja be a társulat.