Két bemutatóval tiszteleg névadója előtt az udvarhelyi színház

Két bemutatóval tiszteleg névadója előtt az udvarhelyi színház

Két bemutatóra várja a közönséget a következő napokban a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház, amely mindkét premierrel a teátrum névadója előtt tiszteleg. Csütörtökön 19 órától mutatjuk be a Tomcsa Sándor Műtét című drámájából Zakariás Zalán művészeti vezető rendezésében készült darabot, szombaton 18 órától pedig Pásztor Márk színművész Humoreszkek című, Tomcsa írásaiból összeállított egyéni előadóestje látható.

            Zakariás Zalán a Műtét kapcsán elmondta: a társulat számára a premier nagy kihívást jelent, hiszen ez a dráma Tomcsa egyik legfontosabb szövege. „Valódi megmérettetés, hogy egy színház névadója által összegez, és igyekszik legjobb tudása szerint felmutatni, hogy milyen értékeket hordoz a szöveg” – fogalmazott a rendező. Zakariás Zalán az összegzéssel arra utalt, hogy a székelyudvarhelyi színház fennállásának 20. évfordulóját ünnepli, a Műtétet és a Humoreszkeket is az ebből az alkalomból november 22. és 24. között sorra kerülő rendezvény keretében tartjuk. A művészeti vezető úgy vélte: a következő évek, a következő időszak más jellegű energiákat, odafigyelést igényelnek, az udvarhelyi színház húsz év után egy új korszakba érkezett meg, amelynek első mozzanata a Műtét bemutatója. „Természetesen nem fogjuk ezt a 20 évet félretenni vagy elfelejteni – a hagyományokat és mindazt, amit a színház eddig biztosított a közösség számára, tovább ápoljuk. Viszont a színháznak is követnie kell, ahogyan a világ, a körülöttünk levő élettér változik” – fogalmazott. Hozzátette: ahogyan például a technikában újítunk, a színházban is azt kell keresnünk, hogyan lehet új dolgokat közölni, hogyan lehet úgy megfogalmazni régebbi és fontos szövegeket, hogy azok a meglepetés erejével bírjanak. Zakariás Zalán hangsúlyozta: az előadásban hűen visszaadják a Tomcsa által megfogalmazott gondolatokat, semmi nem sérül úgy, hogy a végeredmény ellentétes legyen a szerző szándékaival.

Humoreszkek
Próbafotó: Tomcsa Sándor Színház

            A szombaton bemutatásra kerülő Humoreszkek című előadás ugyancsak tisztelgés a színház névadója előtt. Zakariás Zalán úgy vélte: a Humoreszkek több, mint egy egyéni produkció, tulajdonképpen egy teljes értékű színházi előadásnak tekinthető, amelyben egyetlen színművész szerepel. Az előadásban Tomcsa Sándor kilenc szövegét fűzte egy sorba Pásztor Márk, aki egyébként izgalmas kutatások során választotta ki a végső írásokat. „Tomcsa prózai írásainak a jellegét is sikerült érinteni, és az élete fontosabb állomásait is belefoglalni. Izgalmas, dinamikus stúdióelőadást sikerült összehozni” – mutatott rá a művészeti vezető. A Humoreszkek összeállításában Dálnoky Réka dramaturgként működött közre.

            Tomcsa Sándor Műtét című drámáját negyven évvel ezelőtt a Székelyudvarhelyi Népszínház is bemutatta Kovács Levente rendezésében. Erre emlékezve társulatunk igyekezett felkeresni minden akkori szereplőt és alkotót, akiket meghívtunk a mostani bemutatóra.

            A 20 éves évforduló alkalmából a két bemutató mellett a csütörtökön, pénteken és szombaton zajló Tomcsa20 rendezvénysorozat keretében emlékkiállítás látható Tomcsa Sándor személyes tárgyaiból, kézirataiból, ezenkívül két beszélgetésre is sor kerül, amelyeken egyrészt személyes élményekről számolnak be azok, akik ismerték Tomcsát, másrészt az alkotó munkásságáról is szó esik. A születésnapi ünnepségen könyvbemutatóra és koncertre is várjuk az érdeklődőket. A program elérhető a www.szinhaz.ro weboldalon, valamint a Tomcsa Sándor Színház Facebook-oldalán és a Tomcsa20 Facebook-eseményben.