Két bemutatót  is tart a Tomcsa Sándor Színház

Két bemutatót is tart a Tomcsa Sándor Színház

Két bemutatóra, valamint vendégjátékra is sor kerül ezen a héten a Tomcsa Sándor Színházban.

Május 17-én, hétfőn kerül sora9-12 osztályos korosztályt megszólító Vérsziromcímet viselő a teátrum első színházi nevelési előadása bemutatójára a közösség erejéről  Meszlényi-Bodnár Zoltán rendezésében. A  budapesti színházi neveléssel foglalkozó módszertani műhellyel, a Nyitott Körrel kialakított együttműködés részeként létrejövő előadás célja annak tudatosítása, hogyan hat ránk a környezetünk, egy közösség, vagy akár egyetlen ember – az egészen apró és jelentéktelen dolgoktól a nagy, akár sorsfordító eseményekig. A kamaszok világnak aktuális problémát boncolgató és azt feldolgozó valamint a diákokat együttjátszásra késztető produkciót, szervezett közönségnek, még két alkalommal, május 18-án és 19-én játssza a társulat.  Az előadás az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával jött létre.

A május 17-24 között zajló XVII. Hargita Megyei Napok keretén belül három előadást is játszik a társulat két helyszínen. Az öreg király hagyatéka című álmokból szőt bábjátékát az Udvarhely Bábműhely május 20-án, csütörtökön 10 és 12 órától játssza a  székelykeresztúri Művelődési Házban. Farkaslakán május 21-én, pénteken 11 órától láthatják a bukovinai székely népmesékből Szabó Attila rendő által írt kicsiket és nagyokat egyaránt megszólító előadást.

Május 22-én, szombaton ismét műsorára tűzte a társulat a két alkalommal már halasztásra kényszerített Alekszandr Nyikolajevics Osztrovszkij Vihar c. művének bemutatóját. A Botos Bálint rendezte sajátságos költői nyelvezettel bíró előadás igencsak aktuális kérdéseket feszeget. Mihez kezdünk, ha egy minket, vagy a családunkat fenyegető veszéllyel kell szembenéznünk? A bezártságot, a megaláztatások sorát vajon mennyire és milyen mértékben bírjuk? Mi segíthet ennek túlélésében: az ábrándozás, a hit? Szerelem nélkül lehet vagy érdemes élni? Milyen viszonyunk van a tudományhoz?

„Vihar kint és bent. Egy olyan világ tárul a szemünk elé, mely könyörtelen, nem kedveskedik, nem hiteget, melyben ismerős élethelyzetekkel, emberi problémáinkkal, a városi ember lényegi igazságával nézhetünk szembe.” – áll az előadás színlapjában.

 Az erős társadalomkritikai vonással rendelkező produkció látványvilágának megteremtése Bajkó Blanka Alíz m.v. munkája, koreográfusa Bordás Attila m.v.. A színház művészei közül Albert Orsolya, Barabás Árpád, Dunkler Róbert, Esti Norbert, Fincziski Andrea, Jakab Tamás, László Kata, Lukács Emőke, Nagy Xénia-Abigél, Pál Attila, Szűcs- Olcsváry Gellért és Tóth Árpád valamint Dunkler Helka Panna m.v. játszik az előadásban.