Képmutatók cselszövése – az évad utolsó nagyszínpadi premierje a Csíki Játékszínben

Április 26-án mutatja be a Csíki Játékszín az  idei évad felnőtt- és ifjúsági repertoárjának negyedik nagyszínpadi előadását, a Képmutatók cselszövése című, Molière életrajzából ihletett Bulgakov-drámát Bogdán Zsolt főszereplésével, Porogi Dorka rendezésében. Az alkotó kiszolgáltatottságáról szól az orosz szerző krimije. Arról, hogy hogyan válhat pártfogoltból kegyvesztetté egy művész, ha kritizálja a társadalmat, leleplezi és kinevetteti a közélet tipikus fonákságait és ezzel nem ritkán igyekszik nyárspolgárt pukkasztani. A történelem során többször megismétlődött már, hogy a hatalom a számára kényelmetlenné vagy veszélyessé vált művésztől minden eszközzel meg akart szabadulni. Ez történt a komédiaíró és színész Molière-rel XIV. Lajos uralma alatt, és hasonlóan bántak Bulgakovval is a sztálini Szovjetunió idején.

Bogdán Zsolt színművész Csíkszeredában született, jelenleg a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulatának tagja, számos fontos alakítást nyújtott pályáján, több filmben szerepelt, munkásságát jelentős szakmai elismerésekkel díjazták. A Képmutatók cselszövésében első alkalommal dolgozik a Csíki Játékszín társulatával.

Porogi Dorka, az előadás rendezője 2012-ben végzett Marosvásárhelyen. Az elmúlt évadban a Tudós nőket rendezte Csíkszeredában, azóta Marosvásárhelyen, Székelyudvarhelyen, Kecskeméten mutatták be előadásait. A díszlettervező Kupás Anna és a jelmeztervező Bajkó Blanka Alíz, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem látványtervező-szakának végzős hallgatói.

MIHAIL BULGAKOV

KÉPMUTATÓK CSELSZÖVÉSE (MOLIÈRE)

színmű két részben

szereposztás: Jean-Baptiste Poquelin Molière, neves drámaíró és színész: BOGDÁN ZSOLT, Madeleine Béjart, színésznő: SZABÓ ENIKŐ, Armande Béjart Molière, színésznő: KISS BORA, Mariette Rivaille, színésznő: ZSIGMOND ÉVA BEÁTA, Charles de la Grange, színész, gúnynevén: Regiszter: PUSKÁS LÁSZLÓ, Zacharie Moirron, neves hősszerelmes: PAP TIBOR, Philibert du Croisy, színész: BENDE SÁNDOR, Jean-Jacques Bouton, színházi koppantó, Molière inasa: GIACOMELLO ROBERTO, Nagy Lajos, Franciaország királya: VERESS ALBERT, Marquis d’Orsigni, „Félszemű” gúnynéven ismert párbajhős: VASS CSABA, Marquis de Charron, Párizs érseke: FÜLÖP ZOLTÁN, Marquis de Lessaque, kártyás: KOSZTÁNDI ZSOLT, Az Igazságos Varga, udvari bolond: FEKETE BERNADETTA, Bartholomé atya, vándorprédikátor: BILIBÓK ATTILA, Ismeretlen álarcos hölgy: ZSIGMOND ÉVA BEÁTA, Erő Testvér, az Oltáriszentség Társaság tagja: KOSZTÁNDI ZSOLT, Hűség Testvér, az Oltáriszentség Társaság tagja: BENDE SÁNDOR, Súgó: BILIBÓK ATTILA, Bűvész, clavicembalóval: LŐRINCZ ANDRÁS ERNŐ. Fordította: KARIG SÁRA, zene: VERESS ALBERT, díszlettervező: KUPÁS ANNA, jelmeztervező: BAJKÓ BLANKA ALÍZ, rendező: POROGI DORKA.