Karinthy Frigyes est Kézdivásárhelyen

Karinthy Frigyes est Kézdivásárhelyen

Az idén 130 éve született Karinthy Frigyes, ebből az alkalomból állította színpadra a Kézdivásárhelyi Városi Színház Karinthy kávéház című legújabb előadását, melynek bemutatójára november 13-án, hétfőn este hét órától kerül sor a Vigadó Művelődési Házban. A nagyterem színpadán látható produkció Kiss László színművész egyéni előadása, rendező Kolcsár József.

Egyre népszerűbbek a kocsmaszínházi előadások, de az ritkán fordul elő, hogy egy előadás kedvéért a színház változzon át kávéházzá, ahol friss feketét szolgálnak fel a közönségnek. Hogy miért kávéház? Mert Karinthy ott érezte igazán elemében magát, ez volt az a helyszín, ahol a Nyugat írói köre egykor élénk vitákat folytatott egymással, de ahol általában kicsit vidámabban, játékosabban volt jelen az irodalom, mint a hivatalos helyeken. A stílusparódiák, vagy irodalmi karikatúrák – ahogy maga Karinthy nevezte írásait – az eredeti művek mellett hallhatóak az előadásban, Kiss László nagyszerű érzékkel, szellemesen és rendkívüli művészi alázattal idézi meg a színpadon a magyar irodalom közismert alkotóit.

Karinthy Frigyes az Így írtok ti egyik kiadásának bevezetőjében arról ír, hogy a Színházi Élet szerkesztősége egyszer őt bízta meg azzal, hogy költői versenyt rendezzen a fiatalabb kollégáinak, de elfelejtette elküldeni nekik a leveleket, ezért magának kellett megírnia helyettük a verseket. Hogy igaz-e vagy sem ez az anekdota, mindenki maga döntheti el, az kétségtelen, hogy Karinthy remek verseket írt társai nevében. A Városi Színház előadásának nem célja, hogy átfogó képet adjon az íróról, aki minden műfajban maradandót alkotott, csupán arra tesz kísérletet, hogy közelebb hozza őt hozzánk. Úgy szól Karinthyról, hogy valójában írótársait mutatja be az ő szemüvegének torzító lencséjén át.

Az előadást, melyet november 14-én, 25-én és 26-án is láthat a közönség, a Julius Meinl támogatta.

Az alkotói stáb tagjai:

Kiss László (előadó)

Kolcsár József (rendező)

Veress Emőke (ügyelő)

Nagy B. Sándor (dramaturgiai munkatárs)