Karácsonyi varázslat a Tomcsa Sándor Színházban

Karácsonyi varázslat a Tomcsa Sándor Színházban

Az adventi időszakban a betlehemi történet a székelyudvarhelyi színházban is megelevenedik, bábokkal, zenével és énekkel fűszerezett élő játékkal, Gyermek születék címmel az Udvarhely Bábműhely december 5-én, csütörtökön, 10 órától tartott bemutatóján.

„Nagyon régen történt mind az, amiről szó esik, olyan régen, hogy akkor még egyetlen élőlény sem lakta a földet. Nem voltak házak, se kicsik, se nagyok. Nem voltak utcák, boltok, iskolák. Nem volt anya, apa és jóéjtpuszi sem volt, és születésnapod sem. Nem volt hang meg fény. Nem volt más csak a nagy üresség, a semmi.

Az előadásunk pedig arról szól, ami ezután következett: Ádám és Éva botlásáról – valamint beszélünk egy gyermekről, az Isten Fiáról, aki sok évvel ezelőtt egy istállóban született, hogy Ádám és Éva vétkét eltörölje és példát mutasson az isteni tervről: a Szeretetről.” – fogalmaz az előadás rendezője, Lukács Emőke, aki ez alkalommal Kőmíves Boróka színésznővel és Osváth Ildikó vendégművésszel dolgozik együtt.

Az előadás születésének körülményeiről így vall a rendező: „Saját magam és az Udvarhely Bábműhely szerepét, helyét keresve Udvarhely közösségi életében egyre többször éreztem a vágyat, hogy egy betlehemes előadáson keresztül szólítsam meg a várost. Miért? Egyrészt, mert mindennek rendelt ideje van. Ezeket a rendelt időket pedig meg kell élni. Mi lehetne az adventi időszakban fontosabb egy közösség életében, mint a betlehemi kisded születése? Erre várunk, erre készülünk, még ha időnként a színes kirakatkavalkádban ki is ejtjük fókuszunkból.

Továbbá mi lehet egy szárnyait bontogató udvarhelyi bábszínház számára nagyobb tisztesség, annál, hogy Jézus jászola köré hívja a város apraja-nagyját, ezzel egyidőben pedig közönsége elé tárja apró gyermekét, ezt az Udvarhely Bábműhelyként nevezett törékeny bábszínházi törekvést.”

Az ünnep varázslatos és titokzatos voltát hirdető előadást a színház épületében ideiglenesen kialakított Pincestúdióban tekinthetik meg a nézők, amely a régi Siculus helyén található.

Fotó: Balázs Attila

Betegség miatt átütemezett, december 5-én, 10 órától tartott bemutató után a nézők az alábbi időpontokban tekinthetik meg az előadást:

dec. 6-án, pénteken 10 és 12 órától.

dec. 8-án, vasárnap 18 órától.

dec. 9-én, hétfőn, 10 és 12 órától.

dec. 10-én, kedden, 10 és 12 órától.

Az utolsó előadás egybefonódik a városunkban már hagyományossá vált Karácsonyi Vásár programjával, így dec. 22-én, 18 órától tekinthető majd meg a Tamási Áron Gimnázium Nyírő József dísztermében.

Szereplők:

Kőmíves Boróka

Lukács Emőke

Osváth Ildikó m.v.

Hang: Boca Hunor-Lehel

Fény: Tordai István-Árpád

Ügyelő: Máthé Miklós Mónika

Díszlet- és jelmezterv: Bíró Boglárka m.v.

Bábok: Lénárt András, Bíró Boglárka m.v.

zene: Osváth Ildikó m.v.

rendező: Lukács Emőke