Kapható az őszi Játéktér

Kapható az őszi Játéktér

Korábban már beharangoztuk őszi számunk tartalmát, két kedves szerzőnk ajánlójával. Ezúttal újabb négykezessel jelentkezünk az őszi lapszám két felelős szerkesztője számol be pár bekezdés múlva arról, milyen örömteli tapasztalatok övezték közös ténykedésüket.

Ha soraik meghozzák valaki kedvét az olvasáshoz, folyóiratunkért azokba a (könyves)boltokba érdemes betérnie, amelyek listáját alább közöljük. Aki nem olyan szerencsés, hogy a felsorolt hat település egyikén éljen, de a folyóiratot a kezébe véve, a lapokon végigsimítva szereti olvasni, nos, annak az előfizetés lehetőségét ajánljuk. 

Aki az online olvasást választja, várnia kell, mert bár a lapszám mindegyik cikkét közzétesszük honlapunkon, de ez hetek, hónapok kérdése is lehet. Addig is, míg a tartalomjegyzék mindegyik címe kiélesedik, szerzőink néhány soros bemutatásával kívánunk vigasztalódást.

Mitől kivételes számomra a Játéktér 2020/őszi száma?
(személyes, november végi hálaadás – Deák Kati)

  • Most először voltam felelős társszerkesztője és korrektora egy Játéktér-lapszámnak.
  • Életemben először készítettem úgy interjút, hogy a beszélgetőtársam azt kérte, könnyű-túrázzunk közben.  Az „Aki átmegy az üveghegyen” című interjúnk készítésekor tehát Lukács Emőkével valóban hegyet másztunk: Székelyudvarhelytől Farcád felé, átszelve a Kacérgiliszta (biza!) utcát. Tanulság: a hangrögzítőt következő alkalommal nem a nadrágzsebembe teszem. Bár hűségesen rögzíti, ahogy a telefonom másodpercenként a lábamnak csapódik, a felvételen alig hallani, amit mi valahol, a zseben túli világban Emőkével beszélgetünk. De minden jó, ha jó a vége: önök szerencsénkre olvasói, és nem hallgatói a szóban forgó interjúnak.
  • A lapszám nem lenne teljes, ha Kiss Krisztina nem mondja, hogy szívesen beszélgetne Sebők Mayával, aki kilenc évig volt a most tizedik születésnapját ünneplő Váróterem Projekt színésze. De mondta, én meg örömmel olvastam őket.
  • Tuti, hogy a borító és az utolsó szöveg sem így néznének ki, ha egy kora nyári délután véletlenül (?) nem futok össze Andrissal (Visky Andrej), nem kérdezem meg, mivel foglalkozik, ő meg nem mondja, hogy éppen gyerekelőadást próbálnak a Váróteremmel. Így vehettem részt néhány napra rá a Varjú Karcsi egyik nyilvános próbáján, és hallhattam Johanna szövegét, amit rögtön közlésre ajánlottam. A véletlenek sora pedig tovább tekereg, ha Varjú Karcsi – ameddig színházban vagy iskolákban nem lehet – az önök otthonában, gyermekeik szívében-lelkében magának fészket rak.

Milyen indítékaim voltak a lapszám elkövetésekor?
(a bűnösség beismerése – Zsigmond Andi)

  • Ha valakinek a Facebookon követhető megnyilatkozásai rendszerint bearanyozzák a napomat, és különben a színház közegében munkálkodik, ingerenciám támad, hogy más olvasóknak is örömet szerezzünk a delikvens tollforgatásával: így kértem írásra Csepei Zsoltot, Ozsváth Zsuzsát, Kófity Amit, Patka Ildikót.
  • Ha valakinek az elköteleződése a színház valamelyik ág-boga iránt lenyűgöz(ő), kéznél-levő-ségét nem röstellem kicsiny közösségünkkel megosztani: így jártam el Simó Mesivel, Novák Ildikóval, Hegyi Rékával.
  • Ha valakit még diákkorában ismertem meg, és nem átallott azóta is a szemem előtt ügyesedni-kupálódni, nem átallottam ezúttal nehéz pillanataimban a segítségét kérni és elfogadni: így hordott a tenyerén ezúttal Kiss Krisztina, Simó Mesi, és főleg Deák Kati.
  • Ha valaki a munkatársa kreativitás iránti igényét tiszteletben és nem kordában tartja, nem félek annak fölöttébb örülni: ezért jár köszönet Deák Katinak, Biró Rékának, Varga Anikónak és a fő ihletőnek, Csepei Zsoltnak.

TARTALOM, tehát:

AZ ÉN BÁBSZÍNHÁZAM

Ajánlás (a szerkesztők, O. Zs.)
Kófity Annamária: Apró-ságok a bohócról
Ozsváth Zsuzsa: (Báb)színház 3D-ben – szubjektív szösszenet a nagyváradi bábos életről
Hegyi Réka: Én és a bábszínház – elfogult riport a kolozsvári bábszínházról
Patka Ildikó: Talált kép / Ecce homo. A bábu mint tükörkép
„Aki átmegy az üveghegyen” – Lukács Emőkével Deák Katalin beszélgetett
Novák Ildikó: Struktúraváltás a 20. századi bábművészetben
Mircea Eliade: Kötelek és marionettek (Fordította Novák Ildikó)

A VÁRÓTEREMBEN

Hogyan olvassuk az őszi Játéktér várótermes szövegeit? (Cs. Zs.)
Csepei Zsolt: v.á.r.ó.t.e.r.e.m.t.é.s.t.ö.r.t.é.n.e.t – a Váróterem Projekt tíz évének rövid története megbízható forrásból
Kiss Krisztina: „Kicsomagolok, valahol nagyon messze innen” – beszélgetés Sebők Maya színésszel
Zsigmond Andrea: „Kiben mi dolgozik” – beszélgetés Simó Emese színésszel 
Bertóti Johanna: Varjú Karcsi (gyerekdarab)

Lapszámunk szerzői
Kivonatok (román és angol nyelven)

—————————————————————

JÁTÉKTÉR A KÖVETKEZŐ KÖNYVESBOLTOKBAN VÁSÁROLHATÓ MEG:

Kolozsváron:
Gaudeamus Könyvesbolt, Iuliu Maniu u. 3. szám
IDEA Könyvesbolt, Kossuth Lajos utca (December 21. sugárút) 14. szám

Marosvásárhelyen:
Gutenberg Könyvesbolt, Rózsák tere 56. szám

Csíkszeredában:
Gutenberg Könyvesbolt, Petőfi u. 4. szám

Székelyudvarhelyen:
Gutenberg Könyvesbolt, Márton Áron tér 8. szám

Sepsiszentgyörgyön:
Gutenberg Könyvesbolt, Kossuth Lajos u. 1. szám

Budapesten:
Írók boltja, Andrássy út 45.

ELŐFIZETÉS

Éves előfizetés Romániában: 39 RON + postaköltség, Magyarországon: 2700 HUF + postaköltség, az EU további államaiban: 9 EUR + postaköltség.

Támogató tagság részére: Romániában: 80 RON + postaköltség, Magyarországon: 8000 HUF + postaköltség, az EU további államaiban: 41 EUR + postaköltség. Támogató tagjainkat feltüntetjük a lapszámokban, továbbá rendezvényeinkre meghívót kapnak.

Kérjük, előfizetési vagy támogató tagsági szándékát jelezze Kovács Gábornak a kovacs.jatekter@yahoo.ro e-mail címen.

Külföldi előfizetőink számára:

Külföldi támogató tagság részére: