Kanadai és nagyszebeni vendégelőadás Marosvásárhelyen, magyarországi és hazai fesztiválokon a Bányavakság

Kanadai és nagyszebeni vendégelőadás Marosvásárhelyen, magyarországi és hazai fesztiválokon a Bányavakság

Kandai cirkusz-színházi előadás és nagyszebeni táncszínházi produkció tekinthető meg ebben a hónapban a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház nagyszínpadán.

A Bányavakság című kistermi előadás júniusban a Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSZT), a Nagyszebeni Nemzetközi Színházfesztiválon (FITS), valamint a Magyar Színházak XXV. Kisvárdai Fesztiválján vesz részt.

 

A visszatérés (Le retour) és Az utolsó falatnyi… szerelem:

 

Június 13-án, csütörtökön 19.00 órakor A visszatérés (Le retour), június 15-én,  szombaton 19.00 órakor pedig Az utolsó falatnyi… szerelem című vendégelőadást láthatja a marosvásárhelyi közönség a Nemzeti Színház nagyszínpadán.

A kanadai Les Parfaits Inconnus Társulatnak A visszatérés című előadása különleges esztétikájú, minden közönségrétegnek ajánlott kortárs cirkusz-színházi produkció. Az előadás több művészet  módszereit elegyítve humoros, egyedi élményt kínál, a történet pedig a vándorcirkuszisták életét mutatja be annak kihívásaival és nehézségeivel. A produkció artistái arra törekednek, hogy minél látványosabbá tegyék a játékot, így a nézők egyszerre ízlelgethetik az akrobatikus mutatványokat, a rock and roll zenét, valamint a kasszikus bohózati elemeket.

A nagyszebeni Az utolsó falatnyi… szerelem című táncszínházi előadás története egy csendes európai város utcáira kalauzolja a nézőt. A várost megtámadják és kifosztják a német katonák. Az embereket erőszakkal vonszolják el házaikból és küldik haláltáborokba.

A foglyok között van egy fiatal szerelmes pár is, amely az elszántság és emberség példájával szembesíti környezetét: a fiatalok nem akarnak hallgatva kimúlni, inkább tiszta öntudattal, az általuk megválasztott pillanatban vállalják a halált, hogy áldozatuk ne legyen hiábavaló.

A nagyszebeni produkció rendezője Hugo Wolff, szereplői pedig a Microbis Táncegyüttes tagjai.

Jegyet a Kultúrpalota jegyirodájában, a színházi jegypénztárban lehet váltani, valamint online a www.biletmaster.ro honlapon.

 

Bányavakság: két magyarországi és egy hazai fesztiválon

A Bányavirág tavalyi sikere után Székely Csaba második drámája, a Bányavakság is több hazai, illetve magyarországi színházi seregszemlén vesz részt ebben az időszakban.

A fesztivál versenyprogramjának egyetlen erdélyi előadásaként vesz részt a Bányavakság a Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSZT) június 7-én és 8-án.

A Yorick Stúdió és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház közös produkciója azt követően a Nagyszebeni Nemzetközi Színházfesztiválra hivatalos, ahol június 14-én láthatja a közönség.

A hónap utolsó fesztiváli helyszíne a magyarországi Kisvárda, ahol június 22-én a Magyar Színházak XXV. Kisvárdai Fesztiválján vesz részt a Sebestyén Aba rendezte, illetve Szakács László, Bányai Kelemen Barna, Nagy Dorottya, Ördög Miklós Levente és Czikó Juliánna által játszott előadás.