Jubiláló Népzene- és néptánctalálkozó Sepsiszentgyörgyön

Jubiláló Népzene- és néptánctalálkozó Sepsiszentgyörgyön

A Háromszék Táncegyüttes és a Lajtha László Alapítvány 25. alkalommal szervezi meg jövő hétvégén a sepsiszentgyörgyi Népzene- és néptánctalálkozót. A jubiláló rendezvény kiemelkedően gazdag programmal és közel száz meghívottal várja a népzene és néptánc szerelmeseit november 8-10. között.

Az ünneplés jegyében kiugróan gazdag programmal szervezik meg november 8-10. között a huszonötödik évfordulós Népzene- és néptánctalálkozót. A rendezvény keretében legalább 500 adatközlő fordult meg az évek során Sepsiszentgyörgyön, felbecsülhetetlen értékű folklóranyag gyűjtésére nyújtva lehetőséget, ezáltal Erdély talán leggazdagabb adattárát hozva létre. E folyamat összegzéseként, a jubiláló találkozó alkalmából kerül bemutatásra Fekete Réka Forrásvidéken c. könyve, a szerző 32 településről szólaltat meg reprezentatív adatközlőket. A találkozókon is megfordult hagyományőrzők riportszerű beszélgetések keretében vallanak hagyományozásról, gyermekkorról, háborúról, kommunizmusról és a rendszerváltás utáni új korszakról. A Ferencz Csaba fotóival illusztrált könyv egyben korrajz az elmúlt 80 évről, a megszólaló adatközlők még megélték azt a hagyományt amit ma népi kultúrának nevezünk.

A háromnapos folklórkavalkád november 8-án, pénteken 17 órától Ferencz Csaba Életképek és Forrásvidéken c. fotókiállításaival majd István Ildikó „Utamra indulok” c. lemezbemutató koncertjével indít az Új Stúdióban, 19 órától pedig az újpesti Bem Táncegyüttes mutatja be Adok nektek aranyvesszőt c. előadását a színház nagytermében. Szombaton reggel 10 órától néptánc-kalákát szerveznek, ezt követően Pávai István népzene-kutató tart szakmai előadásokat: 13 órától Lajtha László és az erdélyi népzene, 15 órától pedig A tánckísérő zenész a néphagyományban címmel. Fekete Réka és Ferencz Csaba Forrásvidéken c. könyvének bemutatójára 17 órától kerül sor a Új Stúdióban, Berecz András mesemondó közreműködésével. A találkozó ünnepi gálaműsorát 19 órától lehet megtekinteni a színház nagytermében, a 60 meghívott hagyományőrző zenész és táncos mellett fellép a Bem Táncegyüttes, a Szilak legénytánckar, a Harmadik és Zerkula zenekarok, Berecz András, a Százlábú Néptáncegyüttes, valamint a házigazda Háromszék Táncegyüttes és Heveder zenekar. Mindkét estét hajnalig tartó táncház zárja a színház előcsarnokában.

Hagyományosan a találkozó vasárnapja a gyermekprogramoké, november 10-én reggel fél 10-től délután fél 2-ig kézműves foglalkozások, játékok, Kelekótya koncert, gyermekgálaműsor és táncház várja a legapróbb néptánckedvelőket a Székely Mikó Kollégium konferenciatermébe.

A találkozó megvalósítását a Bethlen Gábor Alap, a Nemzeti Kulturális Alap, Kovászna Megye Tanácsa, Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala és a Communitas Alapítvány támogatta. Jegyek elővételben a városi szervezőirodában kaphatók, a találkozó összes programjára 30 lejért bérletet lehet vásárolni. Részletes program és további információk a www.hte.ro oldalon.

PROGRAM

 Péntek, november 8.

17.00   Fotókiállítás : Ferencz Csaba: Forrásvidéken – erdélyi adatközlők portréi

            /Új Stúdió/

            Szabadtéri fotókiállítás: Ferencz Csaba: Életképek – erdélyi adatközlők hétköznapjaiból

            /Erzsébet park/

17.00   István Ildikó és barátai „Utamra indulok” című lemezbemutató koncertje

/Új Stúdió/

 19.00   Bem Táncegyüttes: Adok nektek aranyvesszőt

/Tamási Áron Színház/

21.00   Táncház

Közreműködnek a meghívott kalotaszegi hagyományőrző zenészek, a Heveder zenekar és      a Harmadik zenekar

/Tamási Áron Színház előcsarnoka/

Szombat, november 9.

10.00   Néptánc-kaláka

Házigazda: Bem Táncegyüttes

/Új Stúdió/

12.00   Pávai István: Lajtha László és az erdélyi népzene

Szakmai előadás

/Új Stúdió/

15.00   Pávai István: A tánckísérő zenész a néphagyományban

Szakmai előadás zenészek és táncosok részére

/Új Stúdió/

17.00   Könyvbemutató: Fekete Réka-Ferencz Csaba: Forrásvidéken

Közreműködik: Berecz András

/Új Stúdió/

19.00   GÁLAMŰSOR

Fellépnek a meghívott mezőségi, kalotaszegi, küküllőmenti, felső-marosmenti, bekecsalji,  székely mezőségi, gyimesi és felcsíki hagyományőrző zenészek és táncosok, az újpesti   Bem Táncegyüttes, a Szilak legénytánckar, a Harmadik és Zerkula zenekarok, Berecz András, a Százlábú Néptáncegyüttes, valamint a házigazda Háromszék Táncegyüttes és       Heveder zenekar.

/Tamási Áron Színház/

22.00   Táncház

Közreműködnek a meghívott   hagyományőrző zenészek, a Heveder, a Harmadik és a  Zerkula zenekarok.

/Tamási Áron Színház előcsarnoka/

Vasárnap, november 10. – GYERMEKNAP

/Székely Mikó Kollégium konferenciaterme/

9.30 – 11.30    Kézműves foglalkozások a Guzsalyas Alapítvány munkatársaival

(agyagozás, csuhémadár készítés, gyöngyfűzés

Társasjátékok és ügyességi játékok a Százlábacska és Tisztás Néptáncegyüttesek közreműködésével

11.30 – 12.00 Kelekótya együttes gyermekkoncertje: Megzenésített gyermek versek

12.00 – 13.00 Gyermekgála

Batyus Néptáncegyüttes (Sepsiszentgyörgy) – Szatmári táncok

Pásztortűz Néptáncegyüttes (Nagybacon) – Kalotaszegi táncok

Csillagkövetők Néptáncegyüttes (Vargyas) – Vajdaszentiványi táncok

Tisztácska Néptáncegyüttes (Kézdiszentkereszt) – Felcsíki táncok

Tisztás Néptáncegyüttes (Kézdiszentkereszt) – Küküllőmenti táncok

Százlábacska Néptáncegyüttes (Sepsiszentgyörgy) – Mezőségi táncok

13.00 – 13.30 Táncház István Ildikó vezetésével