Jótékonysági rendezvénysorozat Szatmárnémetiben

Jótékonysági rendezvénysorozat Szatmárnémetiben

Jótékonysági rendezvénysorozat kapcsán tartott csütörtökön sajtótájékoztatót az Északi Színház büféjében Bessenyei Gedő István, a Harag György Társulat igazgatója, Kovács Pistuka Emőke, a Dinu Lipatti Filharmónia főigazgatója, Katócz Irén, a Noe Partium Egyesület elnöke, Gyávol Judit a szervezet pszichológusa és Kegyes Dávid, a rendezvénysorozat ötletgazdája.

A három entitás jó cél érdekében állt össze, mellyel nem csak tisztelegnek az egyesület nemrég elhunyt elnöke, Löchli Tünde előtt, hanem segítenek az ő utolsó nagy projektjének a megvalósításában is, nagylelkű szatmári cégek és magánszemélyek segítségét kérve.

A nagy projekt célja a „Tündérhon” létrehozása. Ez lesz Románia első bárkaotthona, amely Mikolában, a helyi polgármesteri hivatal által adományozott telken épül fel. Az építkezés zajlik, köszönhetően az egyesület osztrák testvérszervezetének és a támogatóknak, akik 150.000 euróval segítették a terv megvalósulását. A most létrejövő Tündérhon lesz majd az otthona olyan fogyatékkel élő fiatalnak, akik egyelőre a szintén Mikolában található Mosolyház nevet viselő nappali központban töltik idejük nagy részét. De mi történik ezekkel a fiatalokkal, ha felnőnek, szüleik eltávoznak az élők sorából, vagy csak nem tudják tovább nevelni, ápolni őket? Ekkor lelnek új otthonra, Tündérhonban – tudtuk meg Katócz Iréntől.

Az egyesület megkeresésére a színházi társulat és a filharmónia is azonnal reagált és a kezdeményezés mellé álltak, hogy jótékonysági előadásokkal segítsék a projekt befejezését.

A rendezvénysorozat épp Löchli Tünde születésnapján, február 23-án, szerdán veszi kezdetét: 18 órától lesz látható a Harag György Társulat Csongor és Tünde című jótékonysági színházi előadás, melynek középpontjában épp Tündérhon és annak keresése áll.

„Tündét már egészen kis kora óta Tündérnek becézték. Az épülő bárkaotthon neve eredetileg a Fény Otthonba lett volna, de úgy gondoltuk, hogy az új névvel örök emléket állíthatunk egyesületünk mozgatórugójának és elnökének” – magyarázta Kegyes Dávid.