Jótékonysági előadást szervez a Harag György Társulat

Jótékonysági előadást szervez a Harag György Társulat

A Szatmárnémeti Északi Színház jegypénztárában még kaphatók jegyek arra a jótékonysági előadásra, amelynek teljes bevételével egy bajba jutott színészkolléga gyógykezelését kívánja támogatni a Harag György Társulat. A társulat a tavalyi évadban már nagy sikerrel mutatott be több hasonló jótékonysági produkciót, amelyek jóvoltából nagyobb pénzösszeggel járulhatott hozzá különböző karitatív tevékenységekhez: a Ludas Matyi Szatmárban két jótékonysági előadása alkalmával előbb a daganatos megbetegedésekben szenvedő gyermekek javára, majd a román tagozat egyik művésznőjének megsegítésére gyűjtöttek.

Ez úttal az Északi Színház román tagozatának magyar származású színész-rendezője, Erdős Károly gyógykezelésére fordítja az előadás bevételeit és az összegyűlt adományokat a társulat.

„A színház, ahogy kissé közhelyesen mondani szokás, valóban egy nagy család, amelyben a családra jellemző jó és rossz viszonyok, torzsalkodások, kibékülések, közös örömök és bánatok mellett egy dolog megkérdőjelezhetetlen: a szolidaritás és az összetartás. Amikor a család tagjai közül valaki bajba kerül, mindannyiunknak azon kell fáradoznunk, hogy segítsünk rajta. Aki ebben a nagy családban él és dolgozik, az nem maradhat magára a szükség óráiban, számíthat mindkét tagozaton dolgozó kollégái segítségére. Ezért döntöttünk úgy, hogy a román tagozat után most mi is jótékonysági akciót szervezünk kollégánk gyógykezelése javára. Az ilyen segítség soha nem teher, hiszen megerősíti bennünk a tudatot, hogy egy szolidáris közösséghez tartozunk, amely minden tagjára odafigyel. Ezért is kérjük nézőinket, társulatunk támogatóit és barátait, aki csak megteheti, segítsen!” – fogalmazott Bessenyei István társulatigazgató.

Segítsen Ön is felajánlásával, és váltson jegyet a Ludas Matyi Szatmárban című Fazekas Mihály, Móricz Zsigmond és Bessenyei István által jegyzett zenés produkcióra!

A 12 lejes minimális jegyár kifizetésén felül bármilyen összegű adományok felajánlhatók a színház jegypénztárában, vagy az erre a célra kijelölt urnák igénybevételével.

Az előadás szünetében festményeket is vásárolhatnak az érdeklődők, az így befolyt összegeket pedig – a képzőművészek nagylelkű felajánlásának köszönhetően – szintén Erdős Károly gyógykezelésére fordíthatja a színház.

Fazekas Mihály Lúdas Matyija minden elemében az autentikus népmeséken alapul, mesés fordulatai és nyelvezete révén szorosan igazodik e népművészeti műfajhoz. A történet középpontjában az eszes parasztlegény, Matyi áll. Az egyszerű, furfangos, ám kissé öntörvényű népmesei hőssel szinte az első találkozáskor könnyű azonosulni.

Fazekas alkotása alapján Móricz Zsigmond realista színpadi művet írt, és az eredeti történet szereplőinek sorát Éva és Kobak alakjával bővítette ki. Mivel Móricz a falu embereinek és a vásárnak a részletes rajzával kissé eltávolítja a történetet a mese világától, a mű megjelenésekor éles bírálatot kapott. A kritikák ellenére Móricz szerette volna színpadon látni művét, ezért többször is átdolgozta, finomította.

A klasszikus történetből Bessenyei István színész-rendező sajátos szövegkönyvet dolgozott ki, amelynek felhasználásával izgalmas és tartalmas előadását állított színpadra. A rendező megszűrte Móricz burjánzó szövegét, és elsősorban a mesei elemekre és játékosságra összpontosított, amelyet népi zenekari kísérettel tár a nézők elé. Az előadásban komoly szerepet kap a szatmári néphagyomány, a helyi zene és néptánc, de szervesen beépül a történetbe a szatmári népi hiedelmek világa, és a tájegység sajátos nyelvezete is.

Az előadás 2013. október 30-án, szerdán, 18 órai kezdettel tekinthető meg a Szatmárnémeti Északi Színház nagytermében. A karitatív célú előadás valamennyi korosztály számára ajánlott, hiszen kicsiknek és nagyoknak egyaránt felhőtlen kikapcsolódást jelent. Belépőjegyek 12 lejes minimális egységáron válthatók. Az érdeklődők a jegyárnál nagyobb összegű felajánlásokat is tehetnek a belépő megvásárlásakor a színház jegyirodájában.

Bővebb információkért a 0261-712106-os telefonszámon lehet érdeklődni. Jegyek a színház Horea úti jegypénztárában válthatók hétköznap 10 és 17 óra között vagy előadások előtt egy órával.

Az előadást román felirattal játssza a társulat.